Niet alleen de randstad is constant in verandering. Ook in het Noorden verandert het stedelijk landschap met het seizoen. De afgelopen jaren is er al het een en ander bijgekomen in ‘Stad’. Met als meest ingrijpende verandering de complete make-over van de oostwand van de Grote Markt, midden in het centrum van de stad. En dan vergeet ik nog bijna het Forum, het nieuwe cultuur- en informatiecentrum dat sinds 2019 tevens een van de hoogtepunten is van het Groningse centrum.
Het blijft niet bij deze ingrijpende verandering. Ook in de aankomende jaren zullen de stadjers enkele nieuwe gezichten in de stad verwelkomen. Om maar eens te beginnen met…
Het iconische hoofdstation van Groningen gaat op de schop. Vooral de situatie in en om het station wordt aangepakt. Het exterieur van het monumentale hoofdgebouw blijft vanzelfsprekend ongewijzigd. De nieuwe situatie gaat ervoor zorgen dat de klassieke stationshal meer gebruikt wordt. Dit wordt weer de hoofdingang.
Ook wordt het gebied rond de zuidelijke entree verder ontwikkeld. Het busstation, dat nu nog aan de noordzijde ligt, komt hier te liggen. En het gebied wordt breder opgezet, waardoor het aangenamer wordt ook via deze kant het station te betreden.
Na de verbouwing wordt de situatie rondom het station wat rustiger. Op dit moment loop je de trein uit om in een omgeving te komen waar fietsers, bussen en haastige reizigers met zijn allen door elkaar razen. Zelfs de meest Groningse Groningers moeten hier op hun hoede zijn. Laat staan de vele internationale studenten, die mogelijk voor het eerst van hun leven een fietspad zien. Door ook de andere kant van het station meer te benutten wordt getracht de drukte wat meer te spreiden. In 2026 staat de oplevering van het nieuwe hoofdstation gepland.
In 2005 werd besloten om een nieuw woongebied te maken vlakbij de stad Groningen: Meerstad. Aan de naam herken je het al een beetje: in het nieuwe gebied zijn water en natuur volop aanwezig. Na wat opstartproblemen is het project inmiddels in volle gang. De afgelopen jaren is het gebied in trek, onlangs is de duizendste kavel verkocht. Meerstad is zelfs een van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland. Het gaat om een gebied van meer dan 2000 hectare. Daarom staat het in deze lijst. Het project komt nu pas echt op gang en zal doorontwikkeld blijven worden. Tegen 2035 zijn er als alles goed gaat 6000 nieuwe woningen gebouwd.
NESTcoat was ook betrokken bij een schadeherstelproject in deze wijk.
Bekijk in ons portfolio wat we hebben bijgedragen.
Impressie: © Trebbe
Het Ebbingekwartier is een nieuwe woonwijk midden in de stad. Wat de afgelopen twintig jaar een vrij nietszeggend stukje stad was, is sinds de komst van het ufo-vormige DOT (eerder bekend als het Infoversum) en het stadsstrand een levendige wijk geworden. Het gebied tussen het UMCG-terrein en het Noorderplantsoen werd in de afgelopen jaren ook als woonwijk ontwikkeld. Meerdere appartementencomplexen zijn hier gebouwd en inmiddels is de laatste bouwfase aangebroken. Het meest opvallende bouwwerk hieruit is appartementencomplex De Kroon. Met appartementen van 82㎡ en een penthouse 313㎡.
Impressie: © Gemeente Groningen
Wie in Groningen is opgegroeid kent ongetwijfeld de 'suikerbietenfabriek'. De geur die de fabriek door de stad deed dwelmen werd door sommigen geliefd en door velen niet zo geliefd. Voor die laatste groep is het de afgelopen jaren aangenamer, sinds 2010 is de Suikerfabriek in Groningen namelijk gesloten en gesloopt.
Het overgebleven terrein wordt sinds 2020 ‘de Suikerzijde’ genoemd. Dit is een stadsdeel wat eigenlijk nog niet echt een stadsdeel is, maar daar komt verandering in. De gemeente Groningen wil hier 5000 woningen en meerdere maatschappelijke en commerciële voorzieningen bouwen.
Impressie: © Gemeente Groningen
Het gebied aan het Eemskanaal, tussen de Sontbrug en Berlagebrug, gaat de komende jaren flink op de schop. Zo wordt er een nieuwe wijk ontwikkeld: De Stadshavens. Deze hoogstedelijke wijk biedt voor elk wat wils met een mix van (sociale) huurwoningen en koopwoningen.
Door het gebied aan het Eemskanaal een aantrekkelijk, levendig stadsdeel te maken wil Groningen zich weer met recht een stad aan het water kunnen noemen.
Foto: © Wutsje / Wikimedia Commons
De Oosterpoort is het poppodium van Groningen. Jaarlijks treden er honderden artiesten op en het is natuurlijk de plek waar Eurosonic plaatsvindt.
De poptempel van Groningen krijgt een nieuw plekje. Als alle plannen worden goedgekeurd staat er vóór 2030 een geheel nieuw poppodium aan de zuidkant van het nieuwe hoofdstation. Het huidige gebouw staat er sinds 1974. Na bijna 60 jaar komt er voor het poppodium dus een nieuwe plek.
Elke stad verandert met de jaren sneller dan je doorhebt. Vandaar dat we deze blogreeks schrijven. De rubriek ‘De stad van morgen’ is een reeks artikelen waarin we de nieuwbouw in verschillende steden bij langs gaan.