De stad van morgen: 6 keer nieuwbouw in Rotterdam

  • Geplaatst op maandag 26 juli 2021
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: De stad van morgen

De stad verandert continu. Elk jaar springen er weer allerlei nieuwbouwprojecten uit de grond. De hypermoderne creaties zijn soms zo opvallend dat iedereen in de stad er wel een mening over heeft. 

Wat in het begin aanvoelt als een vreemd bouwwerk kan uitgroeien tot een van de gezichten van de stad. Denk maar eens aan de nieuwe gevel van station Rotterdam Centraal, dat nu al bijnamen als ‘de ‘puntzak’ en ‘de vliegtuigvleugel’ heeft. Ook de Markthal is niet meer weg te denken uit Rotterdam. 

De komende jaren staan er allerlei nieuwbouwprojecten gepland die de stad verder zullen veranderen. Wij lichten er zes uit die het meest in het oog springen.

1. De wederopbouw compleet: OurDomain Rotterdam Blaak

OurDomain is een 70 meter hoge woontoren in hartje Rotterdam. De toren telt 24 verdiepingen en beschikt over 612 appartementen voor studenten en young professionals. 

De bewoners kunnen genieten van een fitnessruimte, een lounge, een koffiebar, een bibliotheek, een grote fietsenstalling en een dakterras met een prachtig uitzicht op de Rotterdamse skyline.

De bouw vindt plaats op een van de laatste stukken grond waar na het bombardement van 1940 nog nooit iets gebouwd was. De bouw kan als het voltooien van de wederopbouw worden beschouwd.

OurDomain Blaak werd ontworpen door Tangram Architekten en ontwikkeld door Stebru en Drees & Sommer Netherlands (voorheen BOAG). De oplevering staat gepland voor 2022.

2. Een stukje Brooklyn aan de Coolhaven: Little C

Little C is niet één gebouw, maar een heel blok aan woningen. De 15 gebouwen aan de Coolhaven hebben elk een eigen stijl en karakter die samen toch duidelijk een eenheid vormen. ‘Een klein dorpje in de stad’, zo noemen de ontwikkelaars het. 

Kenmerkend voor Little C is de industriële look, die overal in het ‘dorp’ terug te vinden is. Stalen loopbruggen, balkons, trappen en hekwerken zijn samen met de keuze voor ruwe, robuuste materialen sfeerbepalend. Met de robuuste gebouwen en het rustgevende groen voelt het aan alsof je in een wereldstad bent. De architecten werden geïnspireerd door de New Yorkse wijk Brooklyn. 

In Little C is ruimte voor 330 loftwoningen, ook komen er winkeltjes en horecagelegenheden. Het project wordt gerealiseerd door ERA Contour en J.P. van Eesteren, en werd ontworpen door CULD. Kunstenaar en ontwerper Ruud-Jan Kokke was verantwoordelijk voor alle stalen details, zoals de loopbruggen en de grote kozijnen. 

3. Een nieuw hoogtepunt: CasaNova

Impressie: Wilma Wonen

Het Rotterdamse architectenbureau Barcode Architects tekende deze indrukwekkende woontoren. Het gebouw heeft de vorm van een driehoek met de punt naar beneden. Dit geeft een bijna surrealistisch beeld bij een bouwwerk van 110 meter hoog. Het Maritiem District en tegelijkertijd de beroemde Rotterdamse skyline, zijn met CasaNova nóg een aanwinst rijker. Het gebouw verbindt de oevers van de Maas en de Markthal. 

De woontoren beschikt over 116 koopappartementen, in grootte variërend van 40 m2 tot penthouses van ruim 343 m2. 

Smits’ Bouwbedrijf is de uitvoerder. De oplevering staat gepland voor 2022.

4. Kunst van binnen en buiten: Kunstdepot Boijmans Van Beuningen

Er wordt niet enkel aan woonruimte gebouwd in Rotterdam. Dit bijzondere nieuwbouwproject is het kunstdepot van Boijmans Van Beuningen. Normaal is een kunstdepot enkel bedoelt om de kunst die momenteel niet wordt tentoongesteld veilig op te slaan. Maar bij dit project is iets nieuws bedacht. Het depot van Boijmans Van Beuningen is het eerste kunstdepot wat toegankelijk is voor bezoekers. Iedereen kan naar binnen om de kunst te bezichtigen. 

De buitengevel van het gebouw is volledig bedekt met spiegelglas. Dit geeft een fantastische optische illusie. Wanneer je naar de gevel kijkt zorgt de reflectie er namelijk voor dat de Rotterdamse Skyline dichter bij elkaar komt. Zo kan je de vele hoogtepunten van Rotterdam zien op een relatief klein vlak. 

Het ontwerp is afkomstig van architectenbureau MVRDV. De opening van het depot staat gepland voor het voorjaar van 2021. 

Dit project is extra speciaal voor ons omdat wij hieraan hebben bijgedragen. Bekijk in ons portfolio wat we er precies deden.

5. Woonwijk midden in de stad: The Hudsons

Impressie: Janvanhellema

Dit nieuwbouwproject laat zien dat Rotterdam meer is dan enkel hoogbouw. Het huizenblok The Hudsons is een ruim opgezet project midden in de stad. De huizen zijn ideaal voor families met kinderen, die zo in een drukke stad als Rotterdam toch de ruimte en rust vinden waar ze naar zoeken. 

The Hudsons zijn vijf woongebouwen in de wijk Bospolder. Hierin bevinden zich 145 woningen die allemaal reeds zijn verkocht. Het ligt direct aan het groene Dakpark. En niet alleen aan de voorzijde is groen aanwezig. Aan de achterzijde beschikt elk gebouw over een ruime binnentuin. Vanaf The Hudsons ben je met de fiets in 10 minuten bij het stadscentrum. 

6. FORUM Rotterdam: Een nieuw gezicht in de binnenstad

Het voormalig hoofdkantoor van ABN Amro werd tussen 2017 en 2020 volledig getransformeerd, met als resultaat: Het FORUM. In het gebouw aan de Coolsingel komen wonen, werken, winkelen en horeca samen. Vóór de transformatie was het FORUM vooral een gebouw waar je omheen moest om bij je bestemming te komen, nu is het gebouw de bestemming zelf.

In het nieuwe gebouw komen 103 luxe huurappartementen. Ook komen er nieuwe winkels. De ABN Amro keert terug met een kantoor en een bankshop, boekhandel Donner neemt ook een grote ruimte in en wordt hiermee zelfs de grootste boekhandel van Nederland. In de plint aan de kant van de ‘Koopgoot’ komen onder andere vestigingen van Starbucks, Bagels & Beans en Happy Italy. Het grootste gedeelte (7.400 m2) van het FORUM wordt ingezet als winkelpand voor budgetkledingketen Primark. 

Het FORUM werd ontworpen door O.M.A. (van Rem Koolhaas) en WDJA. Sprangers Bouwbedrijven BV uit Breda en Van Mierlo-Dinkq uit Maasdijk waren verantwoordelijk voor de bouw.

Ook NESTcoat leverde een bijdrage aan dit project.

De stad van morgen

Elke stad verandert met de jaren sneller dan je doorhebt. Vandaar dat we deze blogreeks schrijven. De rubriek ‘De stad van morgen’ is een reeks artikelen waarin we de nieuwbouw in verschillende steden bij langs gaan. 

Nieuwsbrief Nieuwsbrief