De stad van morgen: 6x nieuwbouw in Amsterdam

  • Geplaatst op woensdag 17 november 2021
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: De stad van morgen

De stad is continu in verandering. Elk jaar ziet de skyline er weer een tikkeltje anders uit. Vandaag kijken we naar de nieuwbouw in onze hoofdstad. Hoe is Amsterdam deze jaren veranderd en wat komt er nog aan?

Één nieuw gebouw kan beeldvormend zijn voor de vooruitgang van een stad. Denk maar eens aan de Pontsteiger, een gebouw wat nu al iconisch is voor de Amsterdamse skyline. Ook Valley, de groene toren op de Zuidas, is een nieuwkomer die nu al niet meer is weg te denken uit de stad.

Wij lichten zes recente of aankomende nieuwbouwprojecten uit die de stad de komende jaren zullen tekenen. 

 

1. De nieuwe wijk van Noord: Overhoeks

Impressie: Amsterdam.nl

In Amsterdam Noord, op het oude Shell-terrein aan het IJ, wordt een dynamische wijk gebouwd: Overhoeks. De wijk krijgt een levend karakter. Inwoners kunnen er wonen, werken, uitgaan en naar school. De bouw begon in 2005, en in 2026 moet het project zijn afgerond. 

De wijk bestaat uit twee sterk verschillende gedeeltes: 'Campus', het rustige gedeelte bedoeld voor wonen en werken, en de 'Hoogbouwstrip', wat het levendige gedeelte van de wijk wordt, met enkele opvallende nieuwe hoogbouwprojecten zoals de Y-towers.

Tussen de nieuwbouw en het IJ wordt een uitgestrekt park aangelegd.

Toevallig waren wij ook betrokken bij dit project. Lees in ons portfolio wat we er deden. Ook werkten we aan aan de A'DAM toren, waartegen de nieuwe wijk wordt aangebouwd. 

 

2. De groene toren van Amsterdam: Valley

 

Beeld: Rob Oo

Winy Maas van MVRDV tekende deze bijzondere toren om de Zuidas nieuwe flair te geven: Valley. De nieuwste toevoeging aan de Zuidas werd enkele weken geleden opgeleverd door EDGE. De bouw duurde ongeveer 4 jaar, in 2017 werd 'de eerste paal geslagen'. 

In de onderste zeven lagen van de woontoren is de beschikbare ruimte bestemd voor kantoren, retail, cultuur en horeca. Daarboven is alles woonruimte. In totaal zijn er 198 appartementen beschikbaar. Deze mix moet de Zuidas gevarieerder maken. Op dit moment staat de wijk vooral bekend om de kantoren, banken en advocatenbureaus. 

Valley is gebouwd met natuurstenen bedekt met veel groen. Ook van binnen is de aandacht voor groen doorgezet met een binnentuin. Al met al is Valley een zeer welkome nieuweling op de Zuidas en een nieuw architectonisch hoogtepunt voor Amsterdam. 

 

3. Het boegbeeld van Steigereiland: Het Sluishuis

Impressie: BIG/BARCODE ARCHITECTS

Steigereiland, in IJburg, krijgt een opvallende toevoeging: Het Sluishuis. Dit nieuwbouwproject gaat voorzien in zowel woon- als bedrijfsruimte. Op de begane grond komen winkels en horeca. Op de verdiepingen hierboven komen ongeveer 380 appartementen. Ook komt er een plaats voor schepen om aan te meren. 

De nieuwe eyecatcher van Steigereiland werd getekend door architectenbureaus Barcode Architects uit Rotterdam en Bjarke Ingels Group (BIG) uit Kopenhagen. De oplevering staat gepland voor april 2022. Hiervoor is bouwcombinatie VORM Bouw/BESIX Nederland verantwoordelijk. 

 

4. Een moderne enclave in historisch Amsterdam: Oosterdokseiland

Impressie: UNstudio

ODE, oftewel Oosterdokseiland, is een stukje historische Amsterdamse binnenstad dat wordt herontwikkeld. Het terrein was voorheen een spooremplacement en distributiecentrum van de post. Nu wordt het een eigentijds stadsonderdeel waar bedrijvigheid, wonen en uitgaan samenkomen. 

In 2003 begonnen ze aan ODE. De gebiedsontwikkeling is nu bijna volledig afgerond. In 2022 wordt het laatste onderdeel opgeleverd. Dit is het Booking.com Campus en 42 appartementen. Door de aanwezigheid van bedrijven als TomTom, Vodafone, Adyen en nu dus ook Booking.com, krijgt ODE de van de ontwikkelaars alvast de bijnaam 'het Silicon Valley van Amsterdam'. ODE bewijst dat niet alles wat oud is heilig hoeft te zijn. Zo is een stukje oud Amsterdam omgedoopt tot een modern en levendig centrum.

 

5. Ouderenzorg in een nieuw jasje: Zuidoever

 

Beeld: TANGRAM architecture

Even iets heel anders. Waar we het vooralsnog voornamelijk over grote gebiedsontwikkelingen hebben gehad, is dit een kleinschaliger en meer mensgericht project.

De Zuidoever is een woon-, zorg- en welzijnsformule van Cordaan voor ouderen die zorg nodig hebben. Het complex bestaat uit 54 appartementen voor ouderen die willen betalen voor een combinatie van woongenot en de juiste zorg. Zo kunnen zij op hun oude dag van maximaal wooncomfort genieten dat speciaal op hen is afgestemd. 

Het gebouw werd ontworpen door TANGRAM en gebouwd door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. Het gebouw werd in 2020 opgeleverd, maar werd dit jaar pas genomineerd voor de Amsterdamse nieuwbouwprijs. Vandaar dat we het ook graag nog in deze blog wilden noemen. 

 

6.  De nieuwe eilanden van Noord: De Houthavens

Impressie: Nieuwwonenamsterdam.nl

Een van de meest ambitieuze projecten van Amsterdam: het aanleggen en uitgraven van een hele nieuwe wijk: De houthavens. 

De Houthavens in Amsterdam Noord bestaan uit zeven schiereilanden met elk een eigen bouwstijl en eigen invulling. Vóór de bouw waren de eilanden nog gewoon deel van het vasteland. Een voor een worden ze uitgegraven zodat ze langzaamaan omgeven worden door water van het IJ. Als je je ogen ver genoeg dichtknijpt en flink wat afstand neemt zou je er bijna een stukje Venetië in zien.

Een van de zeven eilanden, Narva Eiland West, is genomineerd voor de Amsterdamse nieuwbouwprijs. Op dit eiland worden 80 appartementen gebouwd die verschillen in hoogte en stijl. Het werd ontworpen door Klunder Architecten. 

De stad van morgen

Dit waren in onze ogen de 6 interessantste nieuwbouw projecten van Amsterdam. Elke stad verandert met de jaren sneller dan je doorhebt. Vandaar dat we deze blogreeks schrijven. De rubriek ‘De stad van morgen’ is een reeks artikelen waarin we de nieuwbouw in verschillende steden bij langs gaan. 

Nieuwsbrief Nieuwsbrief