5x voordelen van aluminium

  • Geplaatst op woensdag 3 juli 2024
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Metaalverhaal

5x voordelen van aluminium

Het gebruik van staal biedt veel mogelijkheden. Niet voor niets wordt het al jarenlang toegepast in brugdelen, trappen en constructies. Hoewel staal erg sterk is, is het ook een zwaar materiaal met een hoge gevoeligheid voor corrosie (roest). Daarom wordt er in de bouw steeds vaker gekozen voor aluminium. We zetten de 5 belangrijkste voordelen van dit materiaal op een rijtje, en vertellen je de verschillen en overeenkomsten met staal. 

1. Licht in gewicht

Aluminium is een metaalsoort die in verhouding tot staal, licht van gewicht is. Daarom is dit materiaal goed geschikt voor kozijnen of binnendeuren.

2. Duurzaam

Aluminium wordt gemaakt van de ertsvorm bauxiet. Het winnen van deze primaire vorm van aluminium is echter een kostbaar en milieubelastend proces. Gelukkig kan aluminium net als staal ook volledig worden gerecycled, wat minder energie kost. Het merendeel aluminium dat gebruikt wordt, komt dan ook voort uit hergebruik. Er is nog een reden die bijdraagt aan de duurzaamheid van aluminium: de lange levensduur van het materiaal. 

3. Corrosiebestendig

Een groot voordeel van aluminium ten opzichte van staal is dat het goed bestand is tegen corrosie, afhankelijk van de legering. Door een toevoeging van andere metalen en grondstoffen zorgt een legering ervoor dat het aluminium andere eigenschappen krijgt. Het materiaal vormt namelijk bij aanraking met zuurstof een dunne oxidehuid die het onderliggende materiaal beschermt. Dit wordt ook wel witte roest genoemd. Witte roest zorgt in tegenstelling tot de welbekende bruine roest niet voor een snelle achteruitgang van de kwaliteit en levensduur van het aluminium. Het ziet er vooral minder mooi uit. 

Toepassing van aluminium in nieuwbouw

Aluminium carport met een poedercoating 

4. Minimaal onderhoud

De natuurlijke beschermlaag van het aluminium zorgt ervoor dat er minimaal onderhoud nodig is. Hoe vaak dit onderhoud nodig is hangt af van het product, de omgeving en de doelstelling. Het kan voorkomen dat de natuurlijke beschermlaag van het aluminium sneller achteruitgaat, doordat het object zich in een zeer verontreinigde of sterk corrosieve atmosfeer bevindt. Daarom kan aluminium worden geanodiseerd om het beter bestand te maken tegen corrosie of schade, maar ook voor decoratieve doeleinden. Zo kan middels anodisatie een product worden afgewerkt in de gewenste kleur. Maar wat is anodiseren? Anodiseren is een oppervlaktebehandeling waarbij een kunstmatige oxidelaag wordt gevormd. Door anodisatie wordt de oxidelaag versneld aangebracht, hierdoor hoef je niet te wachten tot de natuurlijke oxidehuid ontstaat. Dit scheelt tijd. 

5. Veelzijdig in toepassing 

Aluminium kan op veel plaatsen toegepast worden. Zo wordt het veel gebruikt in en om het huis, zoals in technische apparatuur, meubilair, en zelfs in auto’s. 

Doordat aluminium in verschillende stijlen, vormen en kleuren afgewerkt kan worden, is het vrijwel altijd geschikt voor elke ruimte. Of de ruimte nu een klassieke of industriële uitstraling heeft. Met deze mogelijkheden en de vormvrijheid die het materiaal biedt, is aluminium geliefd bij architecten en woningeigenaren. 

Aluminium wordt in de bouw onder andere toegepast in:

  • Gevelbekleding / beplating
  • Aluminium kozijnen 
  • Overkappingen zoals luifels


Kiezen voor aluminium of staal? 

Uiteindelijk hebben metalen allen hun eigen kenmerken, met ieder hun voor- en nadelen. De keuze tussen metalen is afhankelijk van smaak, budget, (technische)vereisten en het einddoel. Zo is staal beter geschikt voor bouwconstructies met een zware belasting en kan aluminium goed worden ingezet voor kozijnen, vanwege hun lichtgewicht en corrosiewerende eigenschappen. Voor beide materialen geldt dat het belangrijk is om het regelmatig goed te laten onderhouden.

Wil je meer weten over hoe jouw metaalproduct onderhouden moet worden voor de beste levensduur? Bekijk dan deze pagina.

Nieuwsbrief Nieuwsbrief