Niemand is blij wanneer er brand uitbreekt in zijn of haar pand. Een brand zorgt niet alleen voor schade aan het gebouw, er kunnen zelfs slachtoffers vallen. Maar brand in een monument heeft ook grote impact op de samenleving. Denk maar aan de brand in de Notre Dame van Parijs. Dit werd wereldnieuws. Brandveiligheid is een steeds belangrijker thema en er zijn tegenwoordig steeds manieren om een pand brandveilig te maken. Zo zijn blusmiddelen en gedegen vluchtroutes niet langer een wens maar een vereiste vanuit het bouwbesluit.
Jaarlijks breekt er gemiddeld maar liefst 33 keer brand uit in een monument. Wanneer een monument in vlammen opgaat, is het herstel vaak erg kostbaar en neemt dit veel tijd in beslag. Na een brand kan niet altijd alles in oude glorie worden gerestaureerd, waardoor het monument veel waarde verliest. Zeker als het monument ook nog een bekend gebouw is, wil je niet dat dit kostbare bezit zomaar verloren gaat.
De verwoestende brand van de Notre Dame in Parijs
Foto: Wikimedia Commons
Bij sommige Rijksmonumenten wordt gekozen om het originele gebouw een nieuwe bestemming te geven of deze te verbouwen. Wanneer er verbouwing of herbestemmingsplannen zijn, is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met de betreffende gemeente zodat er toestemming verkregen kan worden voor de plannen.
Monumentale panden zijn oud en vaak betekent dit dat de gebouwen nog niet voorzien zijn van moderne bouwkundige snufjes. Zo waren regels omtrent brandveiligheid vroeger anders dan vandaag de dag.
Een brand voorkomen in een monument is helaas niet altijd mogelijk. In monumenten worden vaak oudere materialen toegepast, of soms weet men simpelweg niet wat de regels anno nu omtrent brandveiligheid zijn. Een betere oplossing zou zijn om de kans op brand te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door organisatorisch goed, maar ook door het gebouw zo goed mogelijk te beschermen en brandveilig te maken.
Bij grote monumenten is het aan te raden om een expert omtrent brandveiligheid in te schakelen om het gebouw volledig brandveilig te maken.
De wetgeving omtrent brandveiligheid is tegenwoordig vastgelegd in het Bouwbesluit. Bezoekers of bewoners moeten altijd een gedegen vluchtroute hebben om het pand bij uitbraak van brand te kunnen verlaten en er mag geen brandoverslag plaatsvinden. Dit betekent dat de brand niet over kan slaan naar omliggende panden.
Enkel blusmateriaal is niet meer voldoende voor de brandveiligheid van een monument. Een goede manier om een monumentaal pand brandveiliger te maken is door bijvoorbeeld de staalconstructie van het gebouw te beschermen middels een brandwerende coating. Afhankelijk van verschillende factoren is dit 60, 90 of 120 minuten brandwerend.
Wij hebben ervaring met het aanbrengen van brandwerende coating, maar kunnen ook het schilderwerk van monumenten onderhouden of repareren.
Voormalig clubgebouw 'De Groote Club' Amsterdam
Voor het oude clubgebouw van de voormalige herensociëteit ‘De Groote Club’ in Amsterdam brachten wij brandwerende coating aan op de staalconstructie van het gebouw. Het gebouw is officieel een Rijksmonument en heeft een beeldbepalende status in de stad, gelegen tussen de Dam en Rokin. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt als kantoorruimte.
Voormalige Ringers Chocoladefabriek Alkmaar
De voormalige Ringers chocoladefabriek was jarenlang een prominent beeld voor de stad Alkmaar. Sinds 2016 is de oude Ringersfabriek officieel een gemeentelijk monument. Dit gebouw heeft een herbestemming gekregen voor onder andere woningbouw op de eerste tot de vijfde verdieping. Op de beneden verdiepingen is ruimte voor horeca en kantoren. Wij verzorgden schadeherstel van de entreedeuren van dit monumentale pand.
Brasserie Blufje Den Haag
Naast winkelcentrum Haagsche Bluf in Den Haag is Brasserie Blufje te vinden. Op dit moment heeft alleen de voorgevel van het gebouw een monumentale status. NESTcoat bracht aan een gedeelte van de gevel brandwerende coating aan.