Bij welke temperatuur buiten schilderen

  • Geplaatst op dinsdag 7 juni 2022
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Uitgelicht

Bij welke temperatuur buiten schilderen?

Je hebt het vast wel eens gehoord. De temperatuur heeft invloed op buiten schilderen. Het aanbrengen van verven in kou of hitte is erg lastig. Dat komt omdat iedere verfsoort voor de beste kwaliteit tijdens bepaalde optimale omstandigheden aangebracht moet worden. Het weer is bijvoorbeeld van invloed op de uitharding van de verven. Kou kan de kwaliteit negatief beïnvloeden, evenals warmte. Zo kan de uitharding van de verven tijdens hitte al tijdens het aanbrengen van de coating te snel plaatsvinden: de coating kan dan minder strak afgewerkt worden.

De juiste temperatuur

Maar wat is de juiste temperatuur om buiten schilderwerk uit te voeren? De temperatuur is één van de belangrijkste weersinvloeden op verven. Onze medewerkers, die op locatie komen om buiten reparatiewerk aan bestaande verflagen uit te voeren en nieuwe coatings aan te brengen, krijgen dagelijks te maken met de uitdagingen van weersinvloeden. Zo is het in de herfst en winter regelmatig koud en nat. Wanneer de temperatuur te laag ligt (en zeker onder het vriespunt) kan de verf niet correct uitharden. Ook heeft de kou invloed op de droogtijd van de verf. 

Om problemen te voorkomen, is een goede houvast dat coating het best kan worden aangebracht bij een temperatuur tussen de 5°C en 25°C à 30°C in de schaduw. 

Daarnaast is een ideale voorbereiding, om problemen te kunnen voorkomen, een must. Daarom zorgen wij er altijd voor dat  werkzaamheden altijd goed worden afgestemd met de planning. Zo wordt bijvoorbeeld altijd vooraf het plaatselijke weerbericht bekeken om een goede inschatting te maken of de herstelwerkzaamheden op de dag zelf uitgevoerd kunnen worden. 

Gunstige weersomstandigheden kunnen er dus voor zorgen dat je sneller kunt genieten van je coating!

Regen

Behalve de juiste temperatuur zijn er nog meer factoren van invloed op de coating. Het klinkt misschien logisch maar herstelwerk uitvoeren in de regen is niet optimaal voor de coating. Wanneer het regent of net geregend heeft is niet alleen het materiaal maar ook de lucht nog erg vochtig. Hierdoor duurt het veel langer voordat de coating is uitgehard of kan de verf helemaal niet uitharden. Wanneer het gaat regen terwijl de verf nog nat is, kan ook het uiteindelijke resultaat van de coating nadeling worden beïnvloed. 

Luchtvochtigheid

Een van de belangrijkste invloeden om te bepalen of schilderwerk aan coatings buiten wel of niet kan worden uitgevoerd is de relatieve luchtvochtigheid. 

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de verf niet goed kan hechten. Het beste wordt er daarom gewerkt met een luchtvochtigheid onder de 85%. 

In het najaar is het 's ochtends vaak guur en hangt er soms nog mist of die langzaam wegtrekt. Dit betekent ook dat de luchtvochtigheid gedurende de dag kan veranderen. Daarom wordt altijd gekeken of herstelwerkzaamheden wel of niet kunnen plaatsvinden. 

De wind

De wind speelt is een andere belangrijke factor die veel invloed heeft op herstelwerkzaamheden aan coatings die buiten plaatsvinden. Onze werkzaamheden worden vaak met een roller, kwast, of spuitmachine uitgevoerd. Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Maar wanneer het te hard waait kan er buiten niet worden gespoten. Daarnaast kan de wind er voor zorgen dat er vuil of zand op de natte verf worden geblazen. 

Maar de wind heeft niet alleen een negatieve impact; het kan er ook voor zorgen dat de coating sneller uithardt.

De zon

Waar kou en vocht in de herfst en winter vaker een probleem zijn, kan de zon in de warme maanden van invloed zijn op het herstelwerk. Daar waar het staal aan de zon wordt blootgesteld kan de staaltemperatuur plaatselijk extreem stijgen. De temperatuur ligt hier in de zomerperiode dan soms te hoog om te kunnen schilderen.

Ook kan door langdurige blootstelling aan UV-straling de kleur net iets anders uitvallen. 

Toch is de zon niet alleen maar schadelijk. In de winterperiode is een coating in de zon juist goed omdat de staaltemperatuur hier hoger ligt dan in de schaduw. Bovendien is er door een hoge staaltemperatuur geen condens waardoor de coating kan hechten. 

Extreme weersomstandigheden hebben dus een nadelige invloed op het herstellen van coatingschade in de buitenlucht. Maar er zijn ook positieve aspecten. Wanneer het mooi weer is, hardt de verf bijvoorbeeld sneller uit. Daarnaast is het natuurlijk prettiger werken!

Toch kan het weer in ons land vaak alle kanten op. Daarom is het belangrijk je metaalproducten goed tegen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een coating die vrij is van schade. Benieuwd of er schade aan jouw balkon, stalen pui of serre zit? Een inspectie van je coating kan uitkomst bieden.

Nieuwsbrief Nieuwsbrief