Feit of fabel: RVS roest niet

  • Geplaatst op dinsdag 11 juni 2024
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Feit of fabel

Feit of fabel: RVS roest niet

Je hebt het vast wel eens gehoord. “RVS roest niet”. Maar klopt dat eigenlijk wel? RVS wordt vaak ten onrechte roestvrij staal genoemd. Maar de juiste term is roestvast staal. Hierbij wordt direct de mythe ontkracht dat RVS niet kan roesten. Net als ieder ander metaalsoort heeft RVS onderhoud nodig om roestvorming te voorkomen. 

Wat is RVS?

RVS bestaat uit een legering van koper, nikkel, ijzer en chroom. Met name de hoeveelheid chroom is belangrijk, deze bepaald de bescherming tegen roestvorming. RVS mag pas RVS worden genoemd als het minstens 11-12% chroom bevat. 

Door contact met zuurstof vormt zich een onzichtbaar en dun laagje chroomoxidehuid aan het oppervlak die het materiaal beschermt. Uniek aan roestvast staal is dat een eventueel beschadigde oxidehuid zich vanzelf herstelt onder invloed van zuurstof. Toch kan RVS alsnog roesten.


Hoe kan RVS roesten?

Roestvast staal is een veelzijdige metaalsoort dat op veel plaatsen kan worden toegepast. De reden dat RVS veel wordt gebruikt is omdat het van nature corrosiewerende eigenschappen heeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld staal is RVS minder gevoelig voor roestvorming. Maar door vervuiling van het oppervlak kan de vorming van de oxidehuid worden verstoord waardoor roestvorming op termijn optreed. Deze vuilresten hopen zich met name op tussen kieren en naden.

Roestvorming kan ook ontstaan door chloor, zoals in zwembaden en langs kustgebieden. RVS heeft hiertegen namelijk een slechte weerstand. 

RVS in de omgeving

De meest bekende roestvast staal soort is RVS304 en wordt veel toegepast in en rondom woningen zoals voor keukens, trapleuningen, deurgrepen etc. Maar het wordt ook buitenshuis toegepast, mits het niet in een omgeving staat waardoor het materiaal makkelijk kan worden aangetast, zoals door zuren of zouten. 

Een andere bekende RVS soort is RVS316. Deze soort bestaat uit meer nikkel, hierdoor heeft dit materiaal een betere corrosiewerendheid en is het beter geschikt in de buurt van chlorides, kustgebieden of een industriële omgeving. 

Aantasting op RVS

Roest zichtbaar op RVS

Vliegroest 

Roestplekken op RVS kunnen ook ontstaan door vliegroest. Vliegroest of besmettingscorrosie ontstaat wanneer kleine ijzerdeeltjes op het RVS terechtkomen. Deze deeltjes kunnen ontstaan door bijvoorbeeld slijtage zoals in de buurt van een treinrails. Of door het bewerken van constructiestaal in de omgeving van RVS door het slijpen of zagen. Daarom is het belangrijk om RVS goed gescheiden te houden bij het bewerken van constructiestraal. 

De toevoer van zuurstof wordt gehinderd op de plekken waar staaldeeltjes neerdalen, waardoor ijzeroxiden worden gevormd die gaan roesten. Het lijkt dan alsof het RVS roest, maar eigenlijk zijn dit de staaldeeltjes op het oppervlak.

Op den duur kan putcorrosie op RVS ontstaan door de ongewenste ijzerdeeltjes. Putcorrosie ontstaat waar de oxidelaag is beschadigd. Bij putcorrosie vormen zich putjes in het RVS.

Een andere oorzaak van besmettingscorrosie is het directe contact tussen RVS en een ander metaalsoort. Dit als gevolg van het verschil in spanning tussen een edele en onedele metaal. Verder kan zeelucht leiden tot plaatselijke aantastingen die ook wel theevlekken worden genoemd. 

Tips voor onderhoud

RVS is dus geen roestvrijstaal. Dit betekent ook dat het niet onderhoudsvrij is. RVS is wel een onderhoudsarm materiaal. Of het dus een feit of fabel is dat RVS niet kan roesten valt te betwisten. Het materiaal kan wel lang meegaan zonder te roesten, mits er regelmatig onderhoud wordt verricht.  

Het reinigen binnenshuis kan zelf worden gedaan met een mild schoonmaakmiddel en zachte doek of spons, of met een RVS reiniger. Maar vooral buitenshuis is het belangrijk dat er professioneel periodiek wordt gereinigd om roestvorming te voorkomen. Wij helpen hier graag bij.

En eventueel een beschermlaag in de vorm van een coating zorgt ervoor dat het RVS goed beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf.

Nieuwsbrief Nieuwsbrief