Hoe voorkom je transportschade in de bouw? 6 tips!

  • Geplaatst op dinsdag 14 december 2021
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Uitgelicht

Maak de kans op transportschade zo klein mogelijk

Op de bouwplaats kan van alles misgaan waardoor er schade aan de goederen ontstaat. Maar beschadigen de producten al eerder, tijdens het transport. Zonde! Vaak kan dit voorkomen worden. Vandaar dat wij een kleine opsomming hebben gemaakt over het voorkomen van transportschade. Speciaal voor leveranciers, transporteurs en projectleiders die zich afvragen hoe ze de kans op transportschade verminderen. 

1. Zorg voor duidelijke afspraken tussen klant (projectleider) en de leverancier.

De klant, in dit geval vaak de projectleider of inkoper van een bouwproject, moet duidelijk aangeven aan de leverancier wat wel en niet gewenst is. Zo kan worden aangegeven wat de maximale stapelhoogte is en de volgorde van inpakken (passend bij de bouwfase). Het is hierdoor ook direct duidelijk waar de verantwoordelijkheid voor de schade ligt. 

2. Pak de producten op de juiste manier in.

Voor veel leveranciers vergt het inpakken en inladen van bouwgoederen elke keer weer een unieke aanpak. De producten waarmee de leverancier te maken krijgt kunnen al snel van formaat en ontwerp verschillen. Daarom is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Let op uitstekende onderdelen die schade aan andere producten kunnen toebrengen of zelf kans lopen op schade.
  • Verdeel de producten evenwijdig over de pallets die je gebruikt. Als je het niet gelijk verdeelt is de lading minder stabiel en kan een gedeelte van de verpakte producten los komen te liggen.
  • Neem de tijd en kijk de pakketten na. Slordigheden leiden al gauw tot schade. Laat ruimte in de planning voor het correct inpakken van de producten.

 

 

3. Gebruik pallets op een professionele manier.

We hadden het er in het vorige punt al even over. Maar om het belang te benadrukken maken we er even een los item van.  

Bij het stapelen van pallets moet je letten op de volgende aandachtspunten:

  • Houd de pallets stabiel: begin met de grotere, zwaardere onderdelen, deze komen zo onderop de stapel. Eindig met de lichtste kleine onderdelen bovenop. Dan heeft de stapel een sterke fundering en dit voorkomt ook vervorming van materialen. 
  • Let op onderdelen die uitsteken. Het liefst wil je dat er niks uitsteekt aan de zijkant van de pallet. Bij lange producten is het slim om de uitstekende gedeeltes af te dekken. 
  • Boven de 2 meter worden de pallets instabiel. Houd dit dus aan als maximale hoogte. 
  • Gebruik palletranden voor kleine materialen om meer ruimte tussen de pallets te creëren. Zo steunen de pallets op elkaar in plaats van op de goederen. 
  • En als laatste: zorg dat je pallets in goede staat verkeren! Dit klinkt logisch, maar pallets worden vaak hergebruikt totdat er niet veel meer van over is. Inspecteer de pallets dus goed voordat je ze gebruikt. 

 

4. Zorg ervoor dat de goederen niet verschuiven.

Oftewel zorg voor de juiste stuwage. Stuwage is het plaatsen, vastzetten en verdelen van goederen in of op het voertuig. Het doel van stuwen is om het verschuiven en kantelen van de goederen tegen te gaan. Zo voorkom je schade aan de goederen én aan het voertuig. 

Terwijl de goederen achterin een vrachtwagen of busje getransporteerd worden moet de bestuurder nog wel eens uitwijken of hard op de rem. Om te voorkomen dat de goederen (of pallets met goederen) dan gaan schuiven moeten ze worden vastgezet.

Voor het vastklemmen van goederen en pallets is het een goede tip om stuwzakken en spanbanden te gebruiken. Let er bij het gebruik van spanbanden wel op dat je deze niet rechtstreeks over de coating heen plaatst. Hier moet altijd iets tussen zitten om de coating te beschermen. Een andere goede tip is om alleen ladingzekeringen te gebruiken die zijn goedgekeurd of gecertificeerd. 

 

Financiële voorzorgsmaatregelen voor het voorkomen van transportschade

5. Zorg voor een goede verzekering

Bij schade kan het altijd voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Regel daarom een goede verzekering. Twee verzekeringen die je moet overwegen zijn:

  • Een vervoerders aansprakelijkheidsverzekering
  • Een goederentransportverzekering

Het is belangrijk om te controleren of de verzekering je volledig dekt. Vaak wordt de lading tot een bepaald gewicht vergoed, en bij grote hoeveelheden zit je al snel boven dit gewicht.

6. Gebruik Incoterms om zekerheid te creëren

Incoterms zijn enkele internationaal geldende regelingen die bepalen wie verantwoordelijk is voor welk gedeelte van de transport.

Bij een scheepslevering kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de leverancier verantwoordelijk is vanaf het moment dat de levering de fabriek verlaat tot het moment waarop de goederen aankomen aan de andere kant en van de boot zijn geladen. De opdrachtgever is dan verantwoordelijk voor het gedeelte tussen de thuishaven en de eindbestemming.

Opdrachtgever en opdrachtnemer moeten overeenkomen welke Incoterm geldig is voor hun transport. Het is verstandig om je in te lezen over alle Incoterms voordat je een optie kiest die voor jou niet voordelig is.

Mocht er ondanks onze tips toch schade aan de coating bij het transport zijn ontstaan. Dan kunnen wij dit ter plekke verhelpen. Ook in spoedgevallen. Kijk hier voor meer informatie

Nieuwsbrief Nieuwsbrief