Interieurtrend: Stalen puien, alles wat je moet weten

  • Geplaatst op maandag 26 juli 2021
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Interieurtrends

Waarom stalen puien zo populair zijn 

Het is helemaal hip; het gebruik van staal in en rondom het huis. Een binnendeur van staal is een ideale manier om je interieur een make-over te geven. Met een metalen buitenpui creëer je verder gemakkelijk meer natuurlijk licht in je woning.
Staal heeft een stoere uitstraling die goed past bij bijvoorbeeld een industriële woonstijl. Maar hoe onderhoud je een stalen pui eigenlijk en wat moet je doen als er toch schade ontstaat? In deze blog vertellen we je alles over stalen puien. 

Natuurlijk licht

Doordat staal erg stevig is en een strakke uitstraling heeft, wordt het materiaal vaak gebruikt voor binnendeuren en puien. Vanwege de hoge draagkracht kan gekozen worden voor slanke profielen. Zo blijft er extra ruimte over voor bredere raampartijen. Door de combinatie van staal met glas kun je genieten van extra lichtinval in de woning. En door meer natuurlijk licht bespaar je energie! Fijn toch?

RAL-kleur naar keuze

Naast bovengenoemde voordelen wordt een pui vaak afgewerkt met een poedercoating. Dit is een beschermende laag die het staal en dus het product beschermd. De poedercoating beschermt het staal niet alleen, het ziet er ook nog eens mooi uit. Daarom kiezen veel bewoners voor een kleur die past bij hun woonstijl. Een stalen pui kan in elke kleur gecoat worden.

Stalen pui voor binnen en buiten

Met een binnenpui kan een ruimte worden afgesloten terwijl met een buitenpui een ruimte kan worden uitgebouwd. Door de toepassing van een binnenpui kan meer privacy worden gecreëerd of worden gekozen voor meer openheid. Binnenpuien en stalen binnendeuren werden vaak in kantoorpanden toegepast, maar tegenwoordig zien we ze steeds meer in het interieur vanwege de veelzijdigheid. Zo is er de keuze tussen taatsdeuren en schuifdeuren, dikte in profielen en het glas om het helemaal te laten aansluiten bij jouw woonwensen.  

Een stalen buitenpui is daarentegen een goede manier om je interieur te verbinden met je exterieur. Een buitenpui van staal moet natuurlijk bij de woning passen. Door de veelzijdigheid van stalen puien en mogelijkheden in afwerking is dat vaak geen probleem. Omdat een buitenpui zich buiten bevindt is de juiste bescherming in de vorm van een coating noodzakelijk om het staal goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. 

Tips voor onderhoud

Staal heeft een grote vijand; roest. Roest zorgt ervoor dat het staal verzwakt. Hierdoor wordt de levensduur verkort. Nu zal je roest niet zo snel binnenshuis aantreffen op je stalen binnendeur of pui. Roest ontstaat namelijk doordat het metaal reageert op een combinatie van vocht en zuurstof. Maar buitenshuis is het belangrijk om de stalen puien goed te onderhouden. Door matig onderhoud kan je stalen buitenpui er snel minder mooi uitzien en dus minder lang meegaan. We raden dan ook aan om regelmatig de pui goed te laten reinigen. Vocht en vuil kunnen nog sneller roest veroorzaken. Door de pui te laten reinigen ziet het er verder weer stralend uit!

Bekijk meer informatie over periodiek reinigen.

Ondanks dat een binnenpui minder onderhoud nodig heeft, is het belangrijk om deze ook regelmatig af te nemen. Het best kies je voor een microvezeldoek die alle stof opvangt. Door het stof te verwijderen ziet de pui er niet alleen mooier uit, ook verleng je zo de levensduur van het metaal. 

Het kan echter voorkomen dat je stalen pui of stalen binnendeur beschadigd raakt. Het kan zomaar gebeuren dat er krassen of stootschades op je eyecather ontstaan, waardoor de lak beschadigd. Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, een kras of andere schade creëert een zwakke plek in de coating die ervoor zorgt dat het staal niet meer goed beschermd is. Hierdoor kan er roest ontstaan en gaat de conditie van het staal achteruit. We raden aan om schade altijd te laten herstellen. Zo kun je weer optimaal genieten van jouw stalen pui in het interieur! 

Is jouw stalen pui beschadigd geraakt en wil je deze laten herstellen? Vraag dan een offerte aan. Wij komen naar jou toe om de schade te herstellen. 

Offerte aanvragen

Nieuwsbrief Nieuwsbrief