Kun je poedercoating overschilderen?

  • Geplaatst op vrijdag 17 november 2023
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: FAQ

Poedercoating overschilderen

Poedercoating is een van de meest gebruikte oppervlaktebehandelingen voor metaalproducten. Het beschermt niet alleen, maar geeft tegelijkertijd ook een gewenste kleur aan een object. Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over het gewenste resultaat, dat je een al bestaande coating een andere kleur wilt geven of dat de poedercoating beschadigd is. Kun je de poedercoating dan overschilderen en wat komt hierbij kijken?


Hoe werkt poedercoating? 

Om te begrijpen of een poedercoating kan worden overgeschilderd, leggen we eerst uit wat een poedercoating precies is.  

Poedercoating komen we bijna overal tegen. Het wordt veel gebruikt voor onder andere:

Poedercoating is in tegenstelling tot een natlak geen vloeibare verf. Zoals de naam al doet vermoeden is het een poeder. Het wordt aangebracht met een spuitpistool waarbij de poeder blijft hangen aan het metaalproduct door een elektrostatische spanning. Dit gebeurt in een speciale afsluitbare cabine waar het metaalproduct kan worden opgehangen. Hierna gaat de coating de oven in. Deze stap is essentieel om de coating te laten smelten zodat het een laagje vormt op het metaalproduct.  

Als je poedercoating wilt overschilderen om welke reden dan ook, zijn er twee opties:

Optie 1. Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om allereerst vast te stellen wat het doel is. Wil je de gehele poedercoating overschilderen of een gedeelte? En moet dit exact dezelfde kleur zijn, of juist een andere kleur. 

Wil je maar een klein oppervlak van de poederlak overschilderen omdat deze bijvoorbeeld is beschadigd? Gebruik dan onze touch-up bottles. Deze bottles bestel je eenvoudig in de RAL kleur van jouw keuze. Je vraagt ze eenvoudig aan via ons contactformulier.

Betreft het een groot oppervlak en/of heeft de poedercoating een structuur of is dit een metallic lak? Dan raden we aan lakschade professioneel te laten herstellen. Deze coatings zijn gevoeliger voor kleur- en structuurverschil. 

Tip: Weet je de kleurcode van de huidige poedercoating niet? Bij veel producten worden deze codes vermeld in zogenoemde RAL codes (bijv. RAL 9001). Staat deze code niet vermeld? Dan kun je contact opnemen met de leverancier die het product heeft gepoedercoat of gebruikmaken van een RAL kleurenwaaier. Houdt de kleurenwaaier bij de poedercoating en bekijk welke kleur het beste matcht. Let wel dat deze methode door onder andere lichtinval nooit 100% matched.

Als je hebt bepaald wat het doel is, is het tijd voor de volgende stap; het in kaart brengen van de huidige status van de poedercoating en het metaal. Is de coating nog zo goed als nieuw, beschadigd of is er vuil of roest aanwezig? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op het eindresultaat. Vooral bij een ernstig verroest metaalproduct dient eerst de roest grondig te worden verwijderd. Wil je dit liever niet zelf aanpakken en zeker weten dat dit proces goed gebeurt, dan kies je beter voor optie 2. 

Voorbeeld van roest aan een metalen hekwerk

Voorbehandelen van metaal


Als de oude poedercoating weer vrij is gemaakt van vuil of roest of andere oneffenheden kun je aan de slag met het schilderwerk. Het is enorm belangrijk dat het metaal goed wordt voorbehandeld. Dit is misschien wel de belangrijkste stap in het hele proces. Dit zorgt namelijk voor een strakker eindresultaat en goede hechting. 

Volg tijdens het overschilderen van de poedercoating altijd de instructies van de verfleverancier op voor het beste resultaat. 

Optie 2: Overlaten aan de specialist 

Een goede professional heeft verstand van niet alleen poedercoating, maar ook van metaal. Of het nou staal of aluminium is, ieder metaalproduct vraagt om een unieke behandeling. 

Zo weet je altijd zeker dat het metaal vakkundig wordt voorbehandeld voor het beste eindresultaat. De specialist weet ook wanneer het wel of niet nodig is om een oude poedercoating volledig kaal te schuren en opnieuw over te schilderen of te kiezen voor een plaatselijke behandeling. 

De professional kent ook precies de juiste tools die nodig zijn voor het appliceren van een nieuwe verflaag. 

Poedercoating overschilderen dus liever uitbesteden? Wij helpen je hier graag mee!

Met welke verf kan een poedercoating worden overgeschilderd?

Poedercoating zorgt voor een beschermlaag om het metaaloppervlak. Het geeft een strakke uitstraling. 

Bij professioneel herstel wordt vaak een natlak gebruikt. Dit komt omdat een poedercoating moet uitharden in de oven en dit bij herstel op locatie onmogelijk is. 

Welk verfsysteem wordt gebruikt hangt onder andere af van het object en de omgeving. 

Mogelijke complicaties na overlakken 

Hoewel poedercoating overschilderbaar is, is er een kans op complicaties:

  • Een veel voorkomend probleem is de toepassing van onjuiste verfsystemen. Wanneer een verkeerd verftype over een poedercoating wordt aangebracht kunnen deze problemen met elkaar geven.
  • Een niet juiste opbouw van verven is een groot probleem. Hierdoor kan de nieuwe verflaag niet goed hechten. Dit kan zelfs leiden tot een coating die afbladdert. 
  • De toepassing van verven die niet geschikt zijn voor de omgeving.
  • Kleur-, glans-, en structuurverschil. Bij het kiezen van de juiste natlak moet hier ook naar gekeken worden.

Niet voor verrassingen komen te staan? Laat het dan over aan een specialist!

Conclusie: Kan je over poedercoating heen schilderen? 

Ja, het is prima mogelijk over een poedercoating heen te schilderen zolang de huidige poedercoating vrij is van onjuistheden. Roest op het onderliggend metaal, vuil of afbladderende lak moeten juist worden verwijderd. Goede voorbereiding en voorbehandeling zijn key bij het overschilderen van poedercoating, of je de werkzaamheden nu zelf uitvoert of laat uitvoeren. Dit geldt ook voor het gebruik van de juiste verven. 

Nieuwsbrief Nieuwsbrief