Metaal als gevelbekleding - Je gevel als statement

  • Geplaatst op donderdag 11 november 2021
  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Uitgelicht

Metaal als gevelbekleding - Je gevel als statement

Het eerste wat je ziet als je naar een gebouw kijkt is de buitenzijde. De uitstraling van een gebouw wordt grotendeels bepaald door de gevel. De toepassing van gevelbekleding wordt dan ook steeds populairder vanwege de architectonische mogelijkheden en materialen. Metaal is een van deze materiaalkeuzes. In deze blog benoemen we de mogelijkheden voor metalen gevelbekleding.

Aluminium 

In onze blog 5 voordelen aluminium in de bouw beschreven we al de voordelen van aluminium in de bouw, maar aluminium wordt ook als gevelelement vaak gebruikt vanwege het lichtgewicht en zeer sterke eigenschappen. Daarnaast biedt aluminium van nature een goede weerstand tegen corrosie. Het materiaal kan vaak zelfs geanodiseerd en/of gepoedercoat worden voor nog betere corrosieweerstand en voor decoratieve doeleinden is dit zeer indrukwekkend. Hiermee wordt de gevel zeker een statement!

The Bubble, Eindhoven

Awarehouse, Amsterdam

Staal

Staal is een relatief goedkope metaalsoort die veelvuldig geproduceerd kan worden. Met staal creëer je gemakkelijk een industriële look. Zo wordt dit materiaal vaak door architecten gebruikt ten aanzien van een gebouw. Het is niet alleen geliefd in het interieur, maar ook in het exterieur. Als gevelelement komt staal goed tot z’n recht. Voor een betere bescherming tegen corrosie wordt staal dat in de buitenlucht wordt toegepast vaak behandeld met een (poeder)coating. Ook kan hiermee een uniek karakter worden nagestreefd. Denk bijvoorbeeld aan een metallic lak of een opvallende glans.

Thermisch verzinkt staal

Veel mensen kennen thermisch verzinken alleen als een veelgebruikte methode van verzinken waarbij staal in een heet bad met vloeibare zink wordt gedompeld om zo het staal te beschermen tegen corrosie. Maar steeds vaker wordt thermisch verzinkt staal ingezet als gevelbekleding. Thermisch verzinkt staal voor gevelbekleding heeft als voordeel dat het vrijwel onderhoudsvrij is en tegelijk goed beschermd. Daarnaast zijn er veel opties voor het architectonische gebruik. Deze voordelen doen het goed bij architecten en opdrachtgevers!

The Silo, Denemarken. Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST.

Cortenstaal als gevelbekleding op gebouw ontworpen door KAW-architecten, Leeuwarden. Foto: Gerard van Beek.

Cortenstaal

Cortenstaal is de laatste jaren geliefd geworden bij veel architecten. De opvallende kleur zorgt voor een unieke, stoere uitstraling. Deze roestbruine kleur ontstaat onder invloed van een combinatie van buitenlucht en vocht. Toch is deze roestlaag op dit materiaal niet direct gevaarlijk. De roestlaag bevindt zich namelijk alleen aan het oppervlak waardoor het onderliggende staal beschermd blijft. Cortentstaal wordt niet toegepast voor constructieve doeleinden en is daarom uitermate geschikt voor gevelbekleding met decoratieve doeleinden. 

RVS 

RVS is in tegenstelling tot staal en aluminium een robuuster materiaal en staat voor roestvast staal, soms ook wel ten onrechte roestvrij staal genoemd. Dit is onjuist, want ook op RVS kan roest optreden wanneer het niet goed wordt onderhouden. Er zijn dan ook meerdere gradaties in kwaliteit. Dit betekent dat het ene materiaal sneller roest dan het andere. Voor gevelbekleding is het daarom belangrijk het juiste type te kiezen om roestvorming te beperken. 

The Brick Pixelation, Amsterdam. Foto: Eva Bloem.

Er zijn ontzettend veel voordelen voor metalen gevelbekleding. De uitstraling is strak en het past bij veel ontwerpen. Metalen gevelbekleding gaat lang mee mits het goed wordt onderhouden en het is bijna overal toe te passen. Heb je hier hulp bij nodig, dan kunnen wij hier ook in ondersteunen.

Nieuwsbrief Nieuwsbrief