Stormschade aan je woning - Wat te doen bij stormschade

  • Auteur: Team NESTcoat Marketing
  • Categorie: Uitgelicht

Stormschade aan je woning - Wat te doen bij stormschade

Een beschadigde toegangspoort, gevelschade of flinke krassen op je uitbouw doordat takken van de boom zijn gewaaid? Het zijn maar enkele voorbeelden van stormschades. 

Steeds vaker komt het voor dat we in Nederland te maken krijgen met heftige weersinvloeden. En door rukwinden en wateroverlast ten gevolge van storm, ontstaat vaak schade aan je woning of tuin. Gelukkig kun je zelf een heleboel doen om schade te beperken of zelfs te voorkomen. En in de meeste gevallen wordt stormschade zelfs gewoon gedekt door de verzekeraar. Lees onze tips.

Stormschade voorkomen

Het weer kun je helaas niet beïnvloeden. Wel kun je schade bij een storm beperken of zelfs voorkomen. We geven je een aantal tips:

Schade na storm

Tip 1:
De meest voor de hand liggende tip die toch vaak vergeten wordt wanneer er slecht weer op komst is: sluit ramen en deuren.

Tip 2:
Ga na of er gevaarlijke onderdelen, zoals losse materialen in de buurt van je woning liggen en berg deze op of zet ze goed vast zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Tip 3:
Controleer regelmatig of de dakpannen, eventuele schuttingen en andere zaken rondom de woning nog goed vastzitten/staan.

Tip 4:
Zorg dat de dakgoten vrij blijven van verstoppingen. Zo voorkom je wateroverlast door heftige regenval.

Tip 5:
Bomen in de tuin? Snoei deze regelmatig en verwijder loshangende takken die schade of zelfs gevaar kunnen veroorzaken. 

Verzekeren tegen stormschade

Vaak wordt er pas gesproken van een storm bij windkracht 9 of hoger op de schaal van Beaufort. Maar in veel gevallen kan een lagere windkracht al voldoende schade aanrichten. Gelukkig kan je naast bovengenoemde voorzorgsmaatregelen jezelf ook verzekeren tegen eventuele stormschades. 

Stormschade die in of rondom jouw woning is ontstaan, zoals bijvoorbeeld aan een stalen hekwerk, wordt meestal vergoed door je inboedel- of opstalverzekering. Voor de verzekeraar is het belangrijk dat je bewijsmateriaal zoals foto’s van de schade verzamelt. Verzekeraars hanteren een minimum van windkracht 7 om te spreken van storm en vaak geldt er een eigen risico. Check dit altijd even bij je verzekeraar.

Woon je in een appartementencomplex? Dan wordt schade door storm meestal vergoed door de VvE. Zij hebben vaak een opstalverzekering die dit dekt. Bepaalde stormschades worden ook gedekt door de inboedelverzekering van de bewoner.

Hulp nodig bij schadeherstel na stormschade?

Is er ondanks alle goede voorbereidingen toch schade ontstaan na een flinke storm? Tip: ga in zo’n situatie niet direct zelf aan de slag om de schade te herstellen. Schade is natuurlijk erg vervelend en je wilt hier zo snel mogelijk vanaf, maar wanneer je zelf probeert de schade te herstellen kan het a) zo zijn dat je bewijsmateriaal voor de verzekering vernietigt en b) wanneer je niet de juiste kennis hebt, kan de schade soms alleen maar groter worden. Laat vooral specifieke schade aan een object of materiaal altijd herstellen door een expert. Zo kunnen wij helpen bij het herstellen van schade aan de coating van bijvoorbeeld je metalen hekwerk, kozijnen of serre als gevolg van een storm.