Voor het schilderen van metaal is een goede hechting onmisbaar. Heb je een overkapping met aluminium pui, mooie stalen kozijnen of een hekwerk? Dan weet je waarschijnlijk al dat het van belang is om dit materiaal goed te onderhouden. Op deze manier gaat het materiaal langer mee en is er minder kans dat de verflaag die het metaal beschermt afbladdert. Wanneer de verflaag afbladdert komt het onderliggend metaal bloot te liggen. Dit is niet alleen een esthetisch maar vooral functioneel probleem. Maar waardoor wordt afbladderende verf veroorzaakt en wat kun je doen om dit op te lossen?
Wanneer de verflaag loslaat spreken we ook wel van onthechting. Onthechting is het proces waarbij de verflaag loslaat van de ondergrond. Dit kan zowel plaatselijk als in z’n geheel ontstaan waarbij je de gehele verflaag kunt lostrekken.
Hieronder benoemen we de meest voorkomende oorzaken van onthechting op metaal:
Onthechting kan door verschillende redenen ontstaan. Ieder materiaal in elke omgeving vraagt om een eigen benadering om onthechting te voorkomen.
Voorbeelden van onthechting in de praktijk.
Tip: Voorkomen van onthechting is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het advies om onderhoud niet uit te stellen. Laat periodiek onderhoud verrichten zodat het verfsysteem en metaalproduct in topconditie blijven.
Onthechting zien we vaak op aluminium of thermische verzinkte materialen die voorzien zijn van een poedercoating of natlak. Bij metaal waarbij de coating aan het afbladderen is krijgen we vaak een onveilig gevoel. Bovendien ziet een woning of gebouw met strakke, in de lak gezette kozijnen of lateien er aantrekkelijker uit. Wanneer de coating onthecht is, betekent dit dat het metaal niet meer goed beschermd is. Op de plaatsen waar de laklaag onthecht is, zijn zwakke plekken ontstaan.
Een afbladderende verflaag is niet direct gevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat het metaal bloot komt te liggen en mogelijk gaat roesten. Reparatie van het materiaal is in dit geval gewenst.
Onthechting als gevolg van witte roest.
Een laagdiktemeter is een meetinstrument waarmee de laagdikte van de coating wordt afgelezen. Dit is met het blote oog niet mogelijk. Door de laagdikte te meten wordt vastgesteld of de laagdikte (nog) past bij de omgeving waarin het is blootgesteld.
In de meeste gevallen kunnen wij onthechting van de coating op metaal ter plekke herstellen. Hierbij moet rekening gehouden worden met meerdere factoren die altijd van invloed zijn op de coating zoals onder andere de conditie van het object, de ondergrond, de omgeving en de gevoeligheid voor roestvorming. Soms moet bij onthechting de gehele coating worden verwijdert en opnieuw een deklaag worden aangebracht.
Deze oplossing is nooit alleen functioneel, maar door herstel ziet het object er na herstel ook nog eens beter uit!