Brandwerende coating

De toegevoegde waarde van een brandwerende coating

Tegenwoordig verlangt de Nederlandse wetgeving een minimale tijd van 60 minuten brandweerstand voor kantoorpanden, openbare ruimtes en grote gebouwen. Het is belangrijk dat deze gebouwen goed beschermd zijn om bij uitbraak van brand het vuur en de hitte te vertragen en zo evacuatietijd te winnen. Dit zorgt voor een veilige omgeving. Een brandwerende coating biedt hierbij uitkomst.

Laten we bovenstaand verduidelijken middels een visualisatie: Wat is het verschil tussen de twee gebouwen op onderstaande foto’s? 

Gebouw 1

Gebouw 2

Een begrijpelijk antwoord zal zijn: “Het zijn verschillende soorten gebouwen.” Dat klopt, er is echter nog een belangrijk, onzichtbaar verschil. Het gebouw rechts is, omdat dit een groot gebouw betreft, behandeld met een brandwerende verf. Dit is niet te zien, maar wanneer er brand uitbreekt wordt de toegevoegde waarde van een brandwerende coating pas duidelijk zichtbaar. We leggen uit hoe.


Wat is een brandwerende coating?

Een brandwerende verf ofwel brandwerende coating genoemd, is opgebouwd uit meerdere lagen en wordt op een constructie aangebracht om deze langer tegen brand te beschermen. Als er brand uitbreekt zwelt de verflaag op door de extreme hitte. Hierdoor vormt de brandwerende coating een isolerende schuimlaag. Dit beperkt spreiding van het vuur zoveel mogelijk. Door deze werking blijft er meer tijd over om de brand te blussen en voor eventuele evacuatie. Door de brandwerende coating duurt het bij uitbraak van brand tevens langer voordat de constructie zijn sterkte verliest. 


Wat is het verschil tussen brandwerend en brandvertragend? 

In de industrie gebruiken we twee termen; ‘brandwerend’ en ‘brandvertragend’. Deze worden vaak met elkaar verward terwijl ze beide iets anders betekenen. Dit verschil zit vooral in de testen die worden uitgevoerd omtrent brandveiligheid. Bij ‘brandvertragend’ kijkt men naar het brandgedrag van het materiaal. Hieraan is vervolgens een brandklasse te koppelen. ‘Brandwerend’ betreft gehele ruimtes en (draag)constructies. Hier wordt getest hoe lang het duurt voordat een brand doorslaat van één ruimte naar een andere (ook wel ‘branddoorslag’ genoemd.) Bij stalen constructies test men hoelang het duurt voordat een constructie door hitte en vuur begeeft. Zo wordt volgens wetgeving bepaald hoeveel minuten brandwerend een gebouw moet zijn.

Kortom, een brandvertragend product zorgt ervoor dat het materiaal dat is behandeld minder snel vlam vat. Terwijl een brandwerende coating ervoor zorgt dat het langer duurt voordat vlammen een andere ruimte bereiken of een constructie hierdoor bezwijkt. Wanneer u een van beide wilt toepassen, is het belangrijk om altijd een van bovenstaande doelen voor het object in gedachten te houden; wat moet het doen? Wij kunnen ondersteunen in de keuze en aanbrengen van de juiste coating voor uw metaalproduct. Neem hiervoor contact met ons op. 


Waarom is een brandwerende coating nodig? 

Het is niet alleen belangrijk om te weten welke coating het best geschikt is, maar ook wat de voordelen hiervan zijn. De inzet van brandwerende coatings is de laatste jaren fors gestegen. Dit is niet voor niets. Deze uit meerdere lagen opgebouwde coating draagt bij aan de veiligheid. 


Voordelen hiervan zijn: 

✓ De isolerende schuimlaag beperkt verspreiding van de vlammen.
 
✓ Tot wel 120 minuten brandweerstand.

✓ Het begeven van de draagconstructie wordt uitgesteld of zelfs voorkomen.

✓ De coating wordt naadloos afgewerkt. Hierdoor kan er geen vocht of vuil onder de coating binnendringen welke zwakke plekken kan veroorzaken.

✓ Duurzaam: de coating gaat lang mee, mits deze juist wordt onderhouden. Het product heeft van nature een hoge slijt-en stootvastheid. Het onderhouden van deze sterktes door periodiek onderhoud is daarom van groot belang. Zo kan schade op tijd worden gedetecteerd en hersteld.

✓ Mogelijkheid om het te verfraaien met RAL-kleur naar keuze. De draagconstructie kan zo in het zicht worden gehouden en zelfs een “eyecatcher” worden.

✓ Licht in gewicht. In praktijk betekent dit dat de staalconstructie niet veel extra’s hoeft te dragen. Dit scheelt veel kosten.  


Het verhogen van de veiligheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste voordelen van een brandwerende coating. De verflaag kan met het juiste onderhoud jarenlang mee. Ook een brandwerende coating dient net als iedere andere coating periodiek onderhouden te worden. Dit houdt in dat een specialistisch bedrijf langskomt om de coating te reinigen en inspecteren, waarbij eventuele zwakke plekken worden gedetecteerd. NESTcoat kan dit onderhoud verzorgen. En mocht er tijdens het onderhoud schade worden vastgesteld, dan kunnen wij als specialist op het gebied van schadeherstel aan coatings ook de reparatie voor u verzorgen. Bij schade aan de coating reduceert namelijk de toegevoegde brandwerende waarde, dit is nu een zwakke plek geworden. Om het gebouw in topconditie te houden en aan de vereisten te laten voldoen is het raadzaam schade altijd tijdig te laten herstellen! Bekijk ons portfolio voor een overzicht van onze projecten waar we dit eerder hebben gedaan.


Wanneer een brandwerende coating aanbrengen?

Op basis van de bestemming van de constructie is de brandwerendheid van een gebouw afhankelijk van de drie volgende elementen: 

1. Lengte van het gebouw
Hoe hoger en groter het gebouw, des te hoger ook de eisen worden. Bijvoorbeeld: voor een gebouw van vijf meter hoog geldt een minimale brandwerendheid van 90 minuten. Maar bij gebouwen onder de vijf meter gelden geen exacte wetten op het gebied van brandwerendheid. Het is raadzaam u daarom altijd te laten informeren door een specialist.

2. Is het een slaapgelegenheid?
Als het gebouw bedoeld is om te slapen of het deze mogelijkheid biedt, geldt minimaal 60 minuten voor gebouwen kleiner dan vijf meter. Wanneer het hele gebouw boven de 13 meter is, moet te allen tijde 120 minuten brandwerend worden aangehouden als er een slaapgelegenheid is.

3. De risicofactor 
Soms moet een gebouw altijd 120 minuten brandveilig zijn. Deze regel geldt vooral voor offshore industrieën, fabrieken met chemische uitstoot of andere plaatsen met een hoog risicofactor. De wetgeving is ook van toepassing voor enkele openbare ruimtes zoals bibliotheken of musea met kwetsbare opslag.

Schematische weergave brandwerendheid gebouwen 

*Belangrijk: In het algemeen geldt dat hoe hoger het gebouw is, hoe meer geïnvesteerd wordt in het aanbrengen van een brandwerende coating. Wilt u hier meer informatie over lezen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid over de regelgeving omtrent brandveiligheid in Nederland. 


Waar worden brandwerende coatings toegepast?

Een brandwerende coating kan op verschillende oppervlakken worden toegepast. Denk hierbij aan een brandwerende coating voor beton of staal of een brandvertragende coating voor een houten ondergrond. Hieronder benoemen we de verschillende mogelijkheden. 


Brandwerende coating voor beton

In veel bedrijfsgebouwen zijn betonvloeren een populaire keuze omdat deze makkelijk te onderhouden zijn. Zo’n betonvloer heeft vaak een coating, een toplaag waarmee de vloer wordt afgewerkt. Hiermee is nog minder onderhoud nodig omdat het bescherming biedt tegen vuil en vocht. Ook kan een coating ingezet worden voor het creëren van simpelweg een nieuwe look. Maar bij het coaten van betonvloeren kan of moet er soms gekozen worden voor een brandwerende coating. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een gietvloer welke van nature al een brandwerende werking heeft. Een brandwerende coating kan ook op andere plaatsen worden toegepast, zoals op bruggen. Hiervoor bestaan andere technieken voor het aanbrengen van de coating. Wanneer het huidige product niet aan de brandveiligheidseisen voldoet is het belangrijk dit altijd te laten vervangen door een brandwerende coating.  


Brandvertragende coating voor hout 

Hout staat bekend als een brandgevaarlijke materiaalsoort. Toch is hout ook sterk. Wanneer hout vlam vat blijft de draagkracht nog lang behouden, waardoor het niet direct bezwijkt. Om het nog langer tegen brand bestand te maken is een brandvertragende coating aan te raden. Hier wordt specifiek gesproken over een brandvertragende en geen brandwerende coating. Zoals eerder benoemd zorgt een brandvertragende coating er namelijk voor dat het product minder snel vlam vat. Deze coating kan er niet helemaal voor zorgen dat het hout geen vlam vat, maar dit proces wel vertragen. Dit proces wordt ‘inbranding’ genoemd. Om er achter te komen hoe de inbranding vertraagd kan worden, moet eerst de inbrandsnelheid worden berekend. Deze is afhankelijk van de houtsoort en de dikte hiervan. Van bekende houtsoorten is de inbrandsnelheid gemakkelijk uit te rekenen. Dit noemt men de brandklasse van het hout. In onderstaande tabel is een overzicht te zien van de Europese Brandklasse voor hout. Voor zowel vloeren als niet vloer-oppervlakken bestaan zeven brandklassen: A1 t/m F. Wanneer het om vloeren gaat, is in iedere klasse (fl) bijgevoegd. A1 is de hoogste klasse. Producten die in deze klasse vallen zijn niet brandbaar, terwijl producten in de F1 categorie uiterst brandbaar zijn. Naast de verdeling voor het ontstaan en de uitbreiding van brand gelden er ook drie verschillende klassen voor rookontwikkeling:

  • s1: Geringe rookproductie 
  • s2: Gemiddelde rookproductie 
  • s3: Grote rookproductie.

A1 bouwproducten kennen geen rookontwikkeling. Voor de klassen E en F is geen relatie met rookklassen vastgesteld. (zie tabel)

Euroklasse

Rookklasse

Brandbijdrage

Praktijk

Voorbeeld

A1fl

N.V.T.

Geen

Niet brandbaar

Natuursteen, tegels

A2fl

s1 of s2

Nauwelijks

Praktisch niet brandbaar

Natuursteen, tegels

Bfl

s1 of s2

Heel beperkt

Heel moeilijk brandbaar

Pvc, sommige textiele vloerbedekking

Cfl

s1 of s2

Gemiddeld

Brandbaar

Vloeren van zwaarder hout 

Dfl

s1 of s2

Hoog

Goed brandbaar

Meeste houten vloeren

Efl

-

Zeer hoog

Zeer brandbaar

Sommige kunststof vloeren

Ffl

-

Niet bepaald

Uiterst brandbaar 

Geen eigenschap vastgesteld 


Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan eens deze handige PDF van het Instituut Fysieke Veiligheid over materialen en brandveiligheid.


Brandwerende coating voor staal 

In veel sectoren staat staal bekend als een prijsbewuste keuze. Doordat staal een relatief goedkope materiaalsoort is, kan er voor een lage prijs veel oppervlak mee gebouwd worden. Ook is staal bekend als een sterke materiaalsoort. Het is niet voor niets dat veel van ‘s werelds bekende bouwwerken hiermee gebouwd zijn. Wanneer dit materiaal heet wordt door warmte en vuur, kan de constructie nog lang overeind blijven. De constructie behoudt zijn kracht nog langer wanneer het materiaal is behandeld met een brandwerende coating.


Kosten brandwerende coating

Om de kosten te bepalen voor het aanbrengen van een brandwerende coating op een stalen constructie is het belangrijk om vooraf te weten: 

  • Hoeveel minuten brandwerend het product moet zijn
  • Welk type constructie het is (staalprofiel) 
  • Om hoeveel profielen het gaat
  • Wat de totale lengte per profiel is
  • Hoeveel zichtzijden er zijn (alleen open zijden moeten behandeld worden)
  • Of het om liggers of staanders gaat
  • Moet de brandwerende coating worden afgewerkt met een RAL-kleur (dus een extra-coating)?

De afwerking, grootte van de constructie en ondergrond zijn dus allemaal van invloed op de uiteindelijke kosten. De coating bestaat uit meerdere lagen welke individueel moeten worden aangebracht. Dit vraagt meer arbeid dan het aanbrengen van een reguliere coating. Daarnaast brengt het aanbrengen van meerdere lagen ook een hoger verfverbruik met zich mee. Toch is brandwerend coaten een noodzakelijke en duurzame investering voor de lange termijn waarmee de veiligheid wordt vergroot! Wij helpen u hier graag mee verder. 


Hoe werkt het aanbrengen van een brandwerende coating? 

Het aanbrengen van brandwerende coatings dient volgens de voorschriften en kwaliteitsnormen te gebeuren. Wij kunnen dit voor u verzorgen op een productielocatie of bij u op locatie nadat het product is gemonteerd. Na afronding van de werkzaamheden geeft een externe partij u een certificaat af. Zo voldoet uw gebouw straks weer aan alle vereisten. Wij zijn in te schakelen voor:


Brandwerend maken op locatie

Van industriële gebieden tot kantoorpanden, wij komen overal om staal   brandwerend te coaten en zo de veiligheid te verhogen. Ook de voorbewerking voeren wij ter plekke uit. Op locatie bereiden we het staaloppervlak voor op de coating voor een optimale hechting. Vervolgens wordt de conservering vakkundig aangebracht.


Herstellen brandwerende coating

Als coating expert zijn wij gespecialiseerd in het herstellen van schades op locatie. Wij brengen niet alleen brandwerende coatings aan, maar repareren hieraan ook schades. Wanneer er schade is ontstaan, is de brandwerende werking verminderd. Daarom komen wij op locatie om het object weer te beschermen en zo de levensduur van het staalproduct te verlengen. Dit doen we trouwens voor diverse coatings op metaalproducten. Wilt u schade laten herstellen aan een metaalconservering bij u op locatie? Vraag een vrijblijvende offerte aan.  

Aankleding in RAL-kleuren

Een brandwerende verf heeft van nature een grijsachtige tint. Om deze meer te verfraaien, is de coating te voorzien van iedere gewenste RAL-kleur. Soms is een extra toplaag zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat het staal zich buiten bevindt. Door deze extra opvallende toplaag springt de staalconstructie zelfs nog meer in het oog, wat zorgt voor een extra waarde aan het bouwwerk!

Benieuwd of we iets voor elkaar kunnen betekenen of is er een specifieke vraag of uitdaging voor ons? Vraag dan snel een offerte aan en wij helpen u graag verder. Of het nu gaat om het aanbrengen van een brandwerende coating op staal of het repareren van schade, ons doel blijft hetzelfde: NESTcoat zorgt er op locatie altijd voor dat de staalconstructie (weer) brandveilig wordt en het gebouw voldoet aan alle kwaliteitsnormen.

Nieuwsbrief Nieuwsbrief