Brandwerende coating

Brandveilig met brandwerende coating 

Brandwerende applicaties zijn verplicht voor draagconstructies van utiliteitspanden, woongebouwen en 'slaapgebouwen' als ziekenhuizen of hotels om aan de eisen van het wettelijke Bouwbesluit te voldoen. Het is belangrijk dat deze gebouwen goed beschermd zijn om bij uitbraak van brand het vuur en de hitte te vertragen en zo evacuatietijd te winnen. Dit zorgt voor een veilige omgeving. 

Brandwerende coating voor staal

Een brandwerende coating kan op verschillende oppervlakken worden toegepast. Denk hierbij aan een brandwerende coating voor beton of staal of een brandvertragende coating voor een houten ondergrond. Als expert vanuit de metaalindustrie focussen wij ons specifiek op het beschermen van staalconstructies middels brandwerende coating.

Staal staat bekend als een sterke materiaalsoort. Het is niet voor niets dat veel van ‘s werelds bekende bouwwerken hiermee gebouwd zijn. Wanneer dit materiaal heet wordt door warmte en vuur, kan de constructie nog lang overeind blijven. Toch is het belangrijk de constructie te beschermen met brandwerende coating. Zo behoudt de constructie zijn kracht. 

Icoon Brandwerende Coating Zwelt Op

De isolerende schuimlaag beperkt verspreiding van de vlammen. Brandwerende coating kan tot wel 120 minuten brandweerstand zorgen.

Icoon Veiligheid

Draagt bij aan veiligheid: het begeven van de draagconstructie wordt uitgesteld of zelfs voorkomen

Icoon Sparkles

De coating wordt naadloos afgewerkt. Hierdoor kan er geen vocht of vuil onder de coating binnendringen welke zwakke plekken kan veroorzaken

Icoon Klok Duurzaam

Duurzaam: de coating gaat lang mee, mits deze juist wordt onderhouden. Het product heeft van nature een hoge slijt-en stootvastheid. Het onderhouden van deze sterktes door periodiek onderhoud is daarom van groot belang. Zo kan schade op tijd worden gedetecteerd en hersteld

Icoon RAL Kleuren

Mogelijkheid om het te verfraaien met een RAL-kleur naar keuze. De draagconstructie kan zo in het zicht worden gehouden en zelfs een “eyecatcher” worden

Icoon Licht Gewicht

Licht in gewicht. In praktijk betekent dit dat de staalconstructie niet veel extra’s hoeft te dragen. Dit scheelt veel kosten

Voordelen van brandwerende coating

Zo werkt een brandwerende coating

Een brandwerende verf ofwel brandwerende coating genoemd, is opgebouwd uit meerdere lagen en wordt op een staalconstructie aangebracht om deze langer tegen brand te beschermen. Als er brand uitbreekt zwelt de verflaag op door de extreme hitte. Hierdoor vormt de brandwerende coating een isolerende schuimlaag. Dit beperkt spreiding van het vuur zoveel mogelijk. Door deze werking blijft er meer tijd over om de brand te blussen en voor eventuele evacuatie. Door de brandwerende coating duurt het bij uitbraak van brand tevens langer voordat de constructie zijn sterkte verliest. 

Wanneer een brandwerende coating aanbrengen?

De eisen voor brandwerendheid zijn afhankelijk van de drie volgende elementen: 

1. Lengte van het gebouw
Hoe hoger en groter het gebouw, des te hoger ook de eisen worden. Bijvoorbeeld: voor een gebouw van vijf meter hoog geldt een minimale brandwerendheid van 90 minuten. Maar bij gebouwen onder de vijf meter gelden geen exacte wetten op het gebied van brandwerendheid. Het is raadzaam u daarom altijd te laten informeren door een specialist.

2. Is het een slaapgelegenheid?
Als het gebouw bedoeld is om te slapen of het deze mogelijkheid biedt, geldt minimaal 60 minuten voor gebouwen kleiner dan vijf meter. Wanneer het hele gebouw boven de 13 meter is, moet te allen tijde 120 minuten brandwerend worden aangehouden als er een slaapgelegenheid is.

3. De risicofactor 
Soms moet een gebouw altijd 120 minuten brandveilig zijn. Deze regel geldt vooral voor offshore industrieën, fabrieken met chemische uitstoot of andere plaatsen met een hoog risicofactor. De wetgeving is ook van toepassing voor enkele openbare ruimtes zoals bibliotheken of musea met kwetsbare opslag.

Schematische weergave brandwerendheid gebouwen

Twijfelt u of u een brandwerende coating nodig heeft? 

Voor alle soort gebouwen, van utiliteitspanden tot woongebouwen gelden eisen vanuit het Bouwbesluit omtrent brandveiligheid. Tussen ieder gebouw wordt onderscheid gemaakt in bestaande bouw, verbouw en nieuwbouw waarbij de eisen voor nieuwbouw doorgaans het hoogst liggen. Bovendien geldt dat gekeken moet worden naar het effect van bezwijken op het niveau van brandcompartimenten. Zo hebben de meeste woningen en kleine kantoren vaak maar één brandcompartiment waardoor geen of lagere brandwerendheidseisen gelden. 

In het algemeen geldt dat hoe hoger het gebouw is, hoe meer geïnvesteerd wordt in het aanbrengen van een brandwerende coating. Wilt u hier meer informatie over lezen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid over de regelgeving omtrent brandveiligheid in Nederland. 


Kosten brandwerende coating

Om de kosten te bepalen voor het aanbrengen van een brandwerende coating op een stalen constructie is het belangrijk om vooraf te weten: 

  • Hoeveel minuten brandwerend het product moet zijn
  • Welk type constructie het is (staalprofiel) 
  • Om hoeveel profielen het gaat
  • Wat de totale lengte per profiel is
  • Hoeveel zichtzijden er zijn (alleen open zijden moeten behandeld worden)
  • Of het om liggers of staanders gaat
  • Moet de brandwerende coating worden afgewerkt met een RAL-kleur (dus een extra-coating)?


De afwerking, grootte van de constructie en ondergrond zijn dus allemaal van invloed op de uiteindelijke kosten. De coating bestaat uit meerdere lagen welke individueel moeten worden aangebracht. Dit vraagt meer arbeid dan het aanbrengen van een reguliere coating. Daarnaast brengt het aanbrengen van meerdere lagen ook een hoger verfverbruik met zich mee. Toch is brandwerend coaten een noodzakelijke en duurzame investering voor de lange termijn waarmee de veiligheid wordt vergroot!


Benieuwd naar de kosten voor uw project?

Voor het aanbrengen van brandwerende coating gelden strikte regels, zoals het behalen van de juiste laagdikte. Een offerteaanvraag bij ons is volledig vrijblijvend. Met zo veel mogelijk info van uw project maken we uw offerte zo nauwkeurig mogelijk. Daarom vragen we u eerst het formulier brandwerende coating in te vullen voor een zo nauwkeurig mogelijk kostenplaatje. 

Onze services

Voorbehandelen van staal

Ook de voorbewerking van het staal voor de applicatie van brandwerende coating valt onder onze dienstverlening. Dit voeren wij ter plekke uit. Op locatie bereiden we het staaloppervlak voor op de coating voor een optimale hechting. Hierna kan de conservering worden aangebracht.

Aanbrengen brandwerende coating

Het aanbrengen van brandwerende coatings dient volgens de voorschriften en kwaliteitsnormen te gebeuren. Wij kunnen dit zowel binnen als buiten voor u verzorgen. Op een productielocatie of bij u op locatie nadat het product is gemonteerd. Na afronding van de werkzaamheden geeft een externe partij u een certificaat af indien u dit wenst. Zo voldoet uw gebouw straks weer aan alle vereisten.

Herstellen brandwerende coating

Als coating expert zijn wij gespecialiseerd in het herstellen van schades op locatie. Wanneer er schade is ontstaan, is de brandwerende werking verminderd. Daarom komen wij op locatie om het object weer te beschermen en zo de levensduur van het staalproduct te verlengen. Dit doen we voor diverse coatings op metaalproducten.  

Aflakken in gewenste RAL-kleur

Een brandwerende verf heeft van nature een grijsachtige tint. Om deze meer te verfraaien, is de coating te voorzien van iedere gewenste RAL-kleur. Soms is een extra toplaag zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat het staal zich buiten bevindt. Door deze extra opvallende toplaag springt de staalconstructie zelfs nog meer in het oog, wat zorgt voor een extra waarde aan het bouwwerk!

Inspectie

Soms weet u niet zeker wat de oplossing is voor uw probleem. Dan komen we graag langs voor een inspectie en om met u mee te denken. Elk project is bij ons uniek. Tijdens een inspectie bekijken we indien nodig met meetapparatuur de huidige status van uw metaalproduct.

Offerte aanvragen

Vul voor uw aanvraag eerst het brandwerende coating formulier in en stuur deze mee tijdens de offerteaanvraag. 

Vragen?

Heeft u een vraag over brandwerende coating of onze service? Wij helpen u graag!

Nieuwsbrief Nieuwsbrief