Luchtbellen in de poedercoating - ontgassing

Ontgassing bij poedercoatings

Wij krijgen verassend veel vragen over luchtbellen, ook wel ontgassing genoemd. Er is niet veel op het internet over te vinden en het is een fenomeen dat veel voorkomt bij gepoedercoat thermisch verzinkt staal. In deze blog geven we antwoord op de vragen:

  • Wat is ontgassing?
  • Is het mogelijk om ontgassing voorkomen?
  • Is ontgassing een probleem?
  • Is het mogelijk om ontgassing te verwijderen?

Wat is ontgassing?

Wanneer er lucht of gassen vrijkomen uit materiaal noemen we dit ontgassing. Bij een Duplex systeem (verzinkt staal + poedercoating) kan ontgassing zorgen voor een oneffen uiterlijk van de poedercoatlaag. 

Tijdens het moffelen in de oven ontsnappen er luchtbelletjes uit de zinklaag, deze willen ontsnappen naar het oppervlak. Deze belletjes zijn zichtbaar aan het oppervlak van het metaalproduct. De coating is hierdoor minder egaal. 

Is het mogelijk om ontgassing te voorkomen?

Door aanpassingen te maken in het coatproces kan ontgassing gereduceerd worden. Dit kan door het materiaal voor te verwarmen of verwarmd te gaan spuiten. Ook kan een ontgassingsadditief worden toegevoegd aan de poedercoating.

Is het mogelijk om ontgassing te verwijderen? 

Dit is mogelijk. De plekken met ontgassing worden voorbewerkt en vervolgens in dezelfde kleur hersteld. Wij kunnen u hierbij helpen! Bij het herstellen van een poedercoating is kleurafwijking en glansverschil mogelijk. Vanwege onze ervaring weten wij dit tot een minimum te beperken. Dus heeft u hulp nodig om ontgassing te verwijderen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. 

Nieuwsbrief Nieuwsbrief