Sponsstralen

Sponsstralen

Een juiste voorbehandeling van een metaaloppervlak is enorm belangrijk. Denk aan het grondig reinigen, ontroesten en opruwen. Dit zorgt voor een betere hechting en langere levensduur van de coating die het metaal beschermt.

NESTcoat is gespecialiseerd in metaalconserveringen en opgeleid in het sponsstralen, waarbij we gebruik maken van Sponge-Jet technologie. Deze werkzaamheden kunnen we voor u op locatie uitvoeren. In tegenstelling tot conventioneel stralen in een cabine hoeft het object niet te worden gedemonteerd. Dit is een groot voordeel omdat demontage in veel gevallen niet eens mogelijk is. Een straalcabine heeft bovendien vaak een beperkte ruimte waardoor grote objecten hier niet inpassen. 

Vraag direct een offerte aan

Zakelijk

Wilt u een offerte aanvragen namens een bedrijf? Klik hier en volg eenvoudig de stappen om een offerte van ons te ontvangen.

Particulier

Heeft u een conserveringsprobleem in of om uw woning? Vraag dan hier een offerte voor particulieren aan.

Wat is sponsstralen?

Sponsstralen is een milieuvriendelijke reinigingstechniek die wordt ingezet om oude verflagen, roest, en ander oppervlaktevuil van diverse materialen te verwijderen. Door middel van perslucht worden speciale sponsachtige straaldeeltjes tegen het oppervlak geblazen. 

Het is een milieuvriendelijk alternatief ten opzichte van conventioneel stralen. De afvaldeeltjes die loskomen worden direct geabsorbeerd door de spons. De spons verliest na de impact op het te behandelen materiaal zijn ''energie'' waardoor het vrijwel direct neervalt op de grond. Hierdoor komt minder stof vrij in de omgeving wat niet alleen beter is voor het milieu, maar dit maakt het ook een veiligere situatie voor medewerkers en de werkomgeving.

Door de technologie kan tot wel 95% van het afval worden opgevangen! U hoeft zich dus geen zorgen te maken over schadelijke stoffen die achterblijven. De speciale sponsen voor het sponsstralen zijn daarbij ook vrijwel volledig recyclebaar door een speciale recycler, wat het een duurzame keuze maakt. 

 

Verschillen tussen sponsstralen en traditioneel stralen 

Het grootste verschil tussen traditioneel stralen en sponsstralen zit hem in de techniek. Bij sponsstralen zit de korrel waarmee gestraald wordt in het sponsje. Door deze spons komt er tijdens het stralen aanzienlijk minder stof vrij. 

De belangrijkste verschillen tussen sponssstralen en conventioneel stralen op een rij: 

 

Sponsstralen 

✓ 99% van de (fijn)stof die bij conventioneel stralen in de lucht terecht komt wordt opgevangen in de speciale sponsjes

✓ De sponsjes zijn recyclebaar 

✓ Beter resultaat na het behandelen 

✓ Arbeidsvriendelijker

✓ Nabije werkzaamheden worden niet verstoord

✓ Sponsstralen is minder agressief voor het onderliggende materiaal (dat je wilt behouden) dan andere straalmethoden

✓ Beter af te stemmen op de werkzaamheden en het doel, mede door de vele soorten sponsen

 

Traditioneel stralen

X Schadelijke (fijn)stof komt vrij

X Minder duurzame keuze voor het milieu: (verf)delen kunnen zich naar de omgeving verspreiden zoals naar het oppervlaktewater

X Minder vuil of aantasting verwijderd na 1x stralen

X Conventioneel stralen is arbeidsintensiever. De medewerker is langer bezig met voorbereidingswerkzaamheden en de werknemer moet vaker persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.

X De werklocatie moet volledig afgeschermd worden (ingepakt), dit brengt extra kosten en uitdagingen met zich mee

X Traditioneel stralen is agressiever naar het oppervlak dat je wilt behouden

X Geen gehele controle over het te stralen oppervlak, immers door het stof zie je niet veel


Waar kan sponsstralen worden toegepast?

Sponsstralen kan in alle branches worden ingezet. Het wordt veel gebruikt in de industrie, in grote delen van de bouwsector, de infra en in de maritieme sector.  

Met de technologie kan zelfs worden voldaan aan de ISO 8501-1:2007, de hoogste kwaliteitsnorm voor reinheid van oppervlakken van straalmiddelen. Bovendien kan sponsstralen op allerlei oppervlakken worden toegepast. Zo wordt het veelal toegepast op metaal, beton of zelfs voor het veilig verwijderen van chroom-6 verflagen. Iedere toepassing heeft zijn eigen spons. Voor het ontroesten is bijvoorbeeld een andere spons nodig dan voor het simpelweg reinigen van een oppervlak. 

Hoe schoner het oppervlak, hoe minder makkelijk schade zoals onthechting van de coating en roestvorming optreden. De coating gaat uiteindelijk langer mee! En als de coating langer mee gaat, draagt dit bij aan een langere levensduur van het product/object waar de coating op zit. Het gebruik van Sponge-Jet draagt dus bij aan een circulaire economie.

 

Foto's: door sponsstralen

Kies een andere service die bij u past

Inspectie en advies

We komen naar de plek toe om de staat van de metaalconservering te inspecteren.

Meer informatie
Brandwerende coatings

Wij brengen brandwerende coatings aan en kunnen deze op locatie herstellen t.b.v. de veiligheid en voor het behoud van vergunningen.

Meer informatie
Herstel op locatie

Roest, krassen, dofheid of andere aantastingen van het metaaloppervlak? NESTcoat zorgt voor een esthetisch en duurzaam herstel. Dit doen we overal in Nederland en daarbuiten.

Meer informatie
Restyling

Bent u toe aan iets nieuws? Dan restylen wij uw metaalproducten in precies de kleur en stijl die u wenst. Bij ons is veel mogelijk!

Meer informatie
Renovatie

We maken uw metaalconservering weer zo goed als nieuw. Bij renovatie herstellen we oppervlakken compleet. U kiest zelf de look van uw vernieuwde product.

Meer informatie
Inhouse oppervlaktebehandelingen

We komen uit de metaalindustrie. Elke dag houden onze vakmensen zich bezig met het deklaaggereedmaken, nabewerken, assembleren en poedercoaten van metaalproducten.

Meer informatie
Nieuwsbrief Nieuwsbrief