Witte roest

Waarom zit er witte aanslag op metaal? Dit fenomeen wordt ook wel ' witte roest' genoemd. Wij geven een kleine uitleg over wat ‘witte roest’ precies is. De witte corrosie is vaak onschadelijk, maar kan in bepaalde gevallen leiden tot onthechting van verf waardoor het verwijderd moet worden.

Wilt u witte roest laten behandelen? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Wat is witte roest?

De witte uitslag die op verzinkt staal en aluminium ontstaat wordt vaak ‘witte roest’ genoemd. Net als gewone roest is het een vorm van corrosie. Corrosie is een aantasting van het metaal, die ontstaat vanuit het oppervlak.

Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide. In de volksmond staan deze vormen van corrosie beide bekend als ‘witte roest’. Maar aluminium en zink kunnen toch niet roesten? Hoe zit dat precies?

Witte roest op aluminium

Aluminium staat bekend als een niet-roestend metaal. Maar wat velen niet weten is dat aluminium wél corrosie kent. De corrosie op aluminium is echter juist gunstig voor de levensduur van het materiaal.

Het aluminium oppervlak reageert op de invloeden van buitenaf, zoals vocht en zuurstof. Zo ontstaat een oxidelaag. Deze oxidelaag functioneert compleet anders dan roest op ijzerhoudende metalen. De oxide vormt een dun laagje waardoor het aluminium beschermt blijft tegen verdere aantasting. Deze vorm van corrosie 'eet' niet door het aluminium heen. Het aluminium onder de laag blijft dus sterk en onaangetast. Door de oxidelaag kan het aluminium witte vlekken krijgen, ook wel 'witte roest' genoemd. 

Aluminium met een kunstmatig aangebrachte oxidelaag noemen we geanodiseerd aluminium. Anodiseren zorgt voor een bescherming die sneller ontstaat dan een beschermlaag die op natuurlijke wijze is ontstaan.


Witte roest op zink

Om corrosiegevoelige metaalsoorten zoals staal te beschermen worden ze vaak thermisch verzinkt. Het staalproduct wordt in een heet bad met gesmolten zink gedompeld waarna het gehele staaloppervlak bedekt is met zink. Ook ontstaat er een zink-ijzer legering onder de zuivere zinklaag. Na het verzinken heeft de nieuwe zinklaag een heldere glans. Deze glans vermindert in de loop van tijd. Dit komt door de reactie met zuurstof en vocht in de omgeving.
Het beste is om thermisch verzinkt staal aan de omgevingslucht te exposeren. Na een aantal weken ontstaat een natuurlijke beschermlaag, net als bij aluminium. Bij zink heet dit een patinalaag.
Als water lang stilligt op het thermisch verzinkt object of zich in een vochtige omgeving bevindt, en het niet goed heeft kunnen ventileren (luchtcirculatie) kan ook op zink witte corrosieplekken ontstaan.

Voorbeelden van witte roest

Verwijderen van witte roest

De witte plekken wordt vaak als ongewenst beschouwd. Het ziet er namelijk niet mooi uit. Maar echte zorgen zijn onnodig wanneer het aan de omgevingslucht wordt blootgesteld. Het zink of aluminium eronder wordt namelijk niet meer aangetast. Bruine roest tast het onderliggend materiaal wel aan. Onder de witte roest vormt zich een oxidelaag die het onderliggende metaal beschermt. Bij een metaalproduct zonder een verflaag is de witte roest voornamelijk een esthetisch ongemak. Wilt u witte roest laten verwijderen? Wij kunnen dit voor u verzorgen.


Witte roest onder een poedercoating of in extreme omstandigheden

Bij een product met een poedercoating of natlak is het noodzakelijk om de witte roest te laten behandelen. De witte roest zorgt ervoor dat de coating niet meer goed aan het metaaloppervlak hecht. De coating wordt als het ware van het metaaloppervlak afgedrukt: de coating bladdert er vanaf. Herkent u deze situatie of wilt meer weten? Neem dan contact met ons op het metaalproduct te redden. 

Ook kan het voorkomen dat een metaalproduct in een omgeving staat met dusdanig veel corrosieve invloeden dat er zich geen patina- of oxidelaag kan vormen. In dit geval zet de witte roest wel door en neemt de sterkte van het metaal dus af. 

Hier zien we witte roest op een thermisch verzinkt staal met een poedercoating. De witte roest laat een lichte waas achter. 

Bij deze poedercoating is duidelijk te zien dat witte roest ervoor zorgt dat de coating onthecht raakt. 

Witte roest laten herstellen

Heeft u een product met witte roest vlekken en wilt u deze laten verwijderen zodat uw metaalproduct er weer strak uitziet? 

Uw mening is belangrijk voor ons!

Nieuwsbrief Nieuwsbrief