Witte roest

Hmm.. dat lijkt wel roest, maar normaal gesproken is dat toch bruin? 

Als zink of aluminium wit uitslaat weten velen eigenlijk niet wat ze moeten denken. Wij geven een kleine uitleg over wat ‘witte roest’ precies is! 

De witte uitslag die op verzinkt staal en aluminium ontstaat wordt vaak ‘witte roest’ genoemd. Net als gewone roest is het een vorm van corrosie. Corrosie is een aantasting van het metaal, die ontstaat vanuit het oppervlak.

Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide. In de volksmond staan deze vormen van corrosie beide bekend als ‘witte roest’. 

Hieronder zetten we de verschillende vormen van roest uiteen. 

Corrosie op ijzerhoudend metaal

IJzerhoudende metaalsoorten corroderen relatief snel. Vandaar dat corrosie op ijzerhoudend metaal voor iedereen herkenbaar is: roest, oftewel ijzeroxidatie. Het ijzer krijgt de bekende oranjebruine roestkleur. Zonder behandeling van het ijzer wordt de roest steeds erger. De rest van het metaalproduct wordt 'opgegeten', tot er niets meer van over is. 

Corrosie op aluminium

Aluminium staat bekend als een niet-roestend metaal. Maar wat velen niet weten is dat aluminium wél corrosie kent. Het corrodeert zelfs nog sneller dan ijzerhoudend metaal. De corrosie op aluminium is echter juist gunstig voor de levensduur van het materiaal.

Het aluminium oppervlak reageert op de invloeden van buitenaf, zoals vocht en zuurstof. Zo ontstaat een oxidelaag. Deze oxidelaag functioneert compleet anders dan oxide (roest) op ijzerhoudende metalen. Het capsuleert het aluminium waardoor het een soort schild vormt tegen verdere aantasting. Deze vorm van corrosie 'eet' niet door het aluminium heen. Het aluminium onder de laag blijft dus sterk en onaangetast. Heeft aluminium matwitte vlekken dan spreekt men van “witte roest”.

Aluminium met een kunstmatig aangebrachte oxidelaag noemen we geanodiseerd aluminium. Anodiseren zorgt voor een bescherming die sneller ontstaat dan een beschermlaag die op natuurlijke wijze is ontstaan.

Corrosie op zink

Om corrosiegevoelige metaalsoorten zoals staal te beschermen worden ze vaak thermisch verzinkt. Het staalproduct wordt in een heet bad met gesmolten zink gedompeld waarna het gehele staaloppervlak bedekt is met zink. Ook ontstaat er een zink-ijzer legering onder de zuivere zinklaag. Na het verzinken blinkt de nieuwe zinklaag enorm. Deze glans vermindert in de loop van tijd. Dit komt door de reactie met zuurstof en vocht in de omgeving.
Het beste is als thermisch verzinkt staal aan de omgevingslucht te exposeren. Na een aantal weken ontstaat een natuurlijke beschermlaag, net als bij aluminium. Bij zink heet dit een patinalaag.
Ongewenste witte corrosieplekken op het zink ontstaan als water lang stilligt op het thermisch verzinkt object of zich in een vochtige omgeving bevindt, en het niet goed heeft kunnen ventileren (luchtcirculatie). Deze plekken worden in volksmond 'witte roest' genoemd, net als de corrosie op aluminium. 

Is witte roest schadelijk?

De witte laag wordt vaak als ongewenst beschouwd. Het ziet er namelijk niet mooi uit. Maar echte zorgen zijn onnodig wanneer het aan de omgevingslucht wordt blootgesteld. Het zink of aluminium eronder wordt namelijk niet meer aangetast. Bruine roest tast het onderliggend materiaal wel aan. Onder de witte roest vormt zich een oxidelaag die het onderliggende metaal beschermt. Vanuit esthetisch oogpunt is witte roest op het metalen oppervlak ongewenst.

Witte roest lijkt dus niet zo’n probleem, maar opgelet! Bij een product met een poedercoating of natlak is het noodzakelijk om de witte roest te laten behandelen. De witte roest zorgt ervoor dat de coating niet meer goed aan het metaaloppervlak hecht. De coating wordt als het ware van het metaaloppervlak afgedrukt: de coating bladdert er vanaf. 
Bij een metaalproduct zonder een verflaag is de witte roest voornamelijk een esthetisch ongemak. Maar het kan voorkomen dat een metaalproduct in een omgeving staat met dusdanig veel corrosieve invloeden dat er zich geen patina- of oxidelaag kan vormen. In dit geval zet de witte roest wel door en neemt het metaal dus af. 

Wij worden ingeschakeld om de witte roest te verwijderen, vervolgens herstellen we de coating.

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Last van witte of bruine roest? Of een ander probleem met de metaalconservering?

Offerte aanvragen

Nieuwsbrief Nieuwsbrief